EU postigla sporazum o reformi tržišta ugljenika

 RSE
Autor/ica 19.12.2022. u 09:10

EU postigla sporazum o reformi tržišta ugljenika

Termoelektrana Bobov Dol u Bugarskoj. Ilustrativna fotografija

Pregovarači Evropske unije postigli su 18. decembra dogovor o reviziji tržišta emisija ugljenika, glavnog političkog oruđa EU za borbu protiv globalnog zagrevanja, saopštilo je češko ministarstvo i Evropski savet.

“Sporazum.. će nam omogućiti da ispunimo klimatske ciljeve u glavnim sektorima privrede istovremeno osiguravajući da najugroženiji građani i mikro preduzeća budu efektivno podržani u klimatskoj tranziciji”, rekao je češki ministar životne sredine Marijan Jurecka u saopštenju.

Cilj dogovora je da se smanji neto emisija gasova staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Ispunjavanje tog cilja zahtevaće reformu tržišta ugljenika u EU kako bi se brže smanjile emisije, što se čini tako što se zahteva od oko 10.000 elektrana i fabrika da kupuju dozvole za ugljen dioksid (CO2) kada zagađuju.

“Ključan trenutak je 2027. godina. Svi treba da smanje emisije do tada ili će morati mnogo da plate”, rekao je glavni pregovarač Evropskog parlamenta Piter Lis (Peter Liese) i dodao da se nada da će taj krajnji rok podstaći ulaganja u zelenu energiju.

Pregovarači su bili u sukobu oko toga koliko brzo treba ukinuti besplatne dozvole za CO2 koje EU daje industrijama da ih zaštiti od strane konkurencije

Nakon 30 sati razgovora koji su počeli u petak, pregovarači su se složili da podignu cilj smanjenja emisija u sektorima obuhvaćenim Evropskim sistemom za trgovinu emisijama na 62 odsto do 2030. godine, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Fond za socijalnu klimu, prema dogovoru, treba da se uspostavi kako bi se podržala ugrožena domaćinstva, mikro preduzeća i korisnici transporta u energetskoj tranziciji, navodi se u saopštenju.

Privremeni sporazum tek treba da formalno usvoje Evropski parlament i Evropski savet.

RSE

 RSE
Autor/ica 19.12.2022. u 09:10