SAD i Rusija nastavljaju pregovore o smanjenju nuklearnog arsenala

RSE
Autor/ica 9.11.2022. u 10:00

SAD i Rusija nastavljaju pregovore o smanjenju nuklearnog arsenala

foto getty images

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su se dogovorile da nastave sastanke pod okriljem sporazuma Novi START o smanjenju količine nuklearnog naoružanja, koji su pauzirani još prije nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Ovo je izjavio portparol američkog Stejt Departmenta, Ned Prajs (Price) u utorak, 8. novembra.

Prajs je rekao da će bilateralna konsultativna komisija, mehanizam za provođenje sporazuma – posljednji sporazum dvije najveće svjetske nuklearne sile koji se tiče kontrole naoružanja – sastati “u skoroj budućnosti”.

Rusija je u avgustu prekinula saradnju sa inspekcijom koja je dio sporazuma, okrivljujući za to ograničenja putovanja koja su im nametnuli Vašington i njegovi saveznici zbog invazije na Ukrajinu, ali su rekli da su i dalje posvećeni pridržavanju odredbi sporazuma.

Novi START, koji je na snazi od 2011, ograničava količinu strateških nuklearnih bojevih glava koje mogu rasporede SAD i Rusija, raspoređivanje raketa na kopnu i podmornicama, kao i broj bombardera koji mogu da ih ponesu.

Komisija koja bi trebalo da se sastaje dva puta godišnje, posljednji put se sastala u oktobru 2021. godine, neposredno prije nego što je Rusija počela da raspoređuje trupe blizu granice sa Ukrajinom.

Prajs je istakao da se Vašington nada “konstruktivnom sastanku”, ali nije precizirao njegov datum ni lokaciju.

“Ulazimo u ovo sa jasnim pogledima, realistični smo po pitanju toga šta dijalog između SAD i Rusije podrazumijeva, i šta može da postigne”, rekao je Prajs na regularnom brifingu za medije.

“Fokusirani smo na smanjenje rizika u ovim razgovorima, ali smo bili vrlo konkretni u našim naporima da sposobnost naše dvije zemlje za komunikaciju ne zamre”, dodao je Prajs.

Ruske dnevne novine Komersant su ranije u utorak navele da bi se razgovori mogli nastaviti na Srednjem istoku, dodavši da Švajcarska, tradicionalna lokacija, više nije dovoljno neutralna za Moskvu, obzirom da je nametnula sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Osoba upoznata sa ovim pitanjima je, pod uslovom anonimnosti, kazala da očekuje da će ovi sastanci biti održani u Kairu.

Izvor: Reuters/RSE
RSE
Autor/ica 9.11.2022. u 10:00