Dobitnica Nobelove nagrade za mir: Ugrožen integritet izbora širom svijeta

tačno.net
Autor/ica 10.12.2021. u 09:26

Dobitnica Nobelove nagrade za mir: Ugrožen integritet izbora širom svijeta

foto: icj.org

Maria Ressa će danas zajednički primiti nagradu s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovom.

Izbori širom svijeta ne mogu se provoditi s integritetom sve dok društvene mreže daju prvenstvo lažima nad činjenicama, izjavila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Maria Ressa, koja će danas zajednički primiti nagradu s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovom.

Dvoje novinara dobilo je nagradu zbog njihovih napora na očuvanju slobode izražavanja u vrijeme kada se slobodno i nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama nalazi pod vatrom napada, saopćio je norveški Nobelov komitet kada je objavio dobitnike nagrada u oktobru.

Ressa je s Filipina, koji će glasati u maju naredne godine o nasljedniku predsjednika Rodriga Dutertea.

“Bit će nemoguće osigurati integritet izbora ukoliko nemate integritet činjenica, a upravo sada o tome se radi”, izjavila je Ressa na konferenciji za novinare, misleći na izbore na Filpinima i u drugim zemljama, piše Reuters a prenosi Fena.

‘Diktatura vodi do rata’

Ressa, suosnivač portala vijesti Rappler, stekla je ugled svojim istraživačkim novinarstvom, uključujući i izvještaje o ubistvima velikog obima tokom policijske kampanje protiv trgovine drogama.

Njen kolaureat, glavni urednik novina Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, izjavio je da autoritarni čelnici slabe demokratske institucije po cijenu mira.

“Manjak vjere u demokratiju znači da, vremenom, ljudi okreću leđa demokratiji i dobijaju dikratore, a diktatura vodi do rata”, izjavio je Muratov na konferenciji za novinare.

Ressa i Muratov prvi su novinari koji su primili Nobelovu nagradu za mir otkako ju je dobio Nijemac Carl von Ossietzky u 1935. godine zbog otkrića tajnog programa ponovnog naoružavanja njegove zemlje.

Oboje se nadaju da će nagrada podstaći novu generaciju da se bori protiv laži i propagande i da osigura zaštitu za postojeće novinare.

“Nadam se da će (nagrada) učiniti svijet sigurnijim za novinare. Jedino sredstvo koje imaju na raspolaganju je da bace svjetlo na činjenice i da nastave raditi svoj posao”, izjavila je Ressa.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 10.12.2021. u 09:26