Rusija prijeti odmazdom zemljama koje ne priznaju krimski referendum

tačno.net
Autor/ica 29.3.2014. u 11:21

Rusija prijeti odmazdom zemljama koje ne priznaju krimski referendum

Pojedini diplomati UN-a, koji su tražili da ostanu neimenovani, upozorili su da je Rusija nekim državama istočne Europe i srednje Azije prijetila osvetom ako glasuju za ovosedmičnu rezoluciju Generalne skupštine UN-a koja krimski referendum o otcjepljenju od Ukrajine proglašava nevažećim.

Moskva je optužila zapadne zemlje za upotrebu “sramotnog pritiska” u pokušaju da privoli 193 članice UN-a da im se pridruže u neobavezujućoj rezoluciji o ukrajinskoj krizi. Među metama ruskih prijetnji bili su Moldova, Kirgistan i Tadžikistan, kao i nekoliko afričkih država.

Glasnogovornik ruske misije u UN-u demantovao je da je Moskva prijetila bilo kojoj zemlji odmazdom ako podrži rezoluciju i rekao: “Mi nikada nikome ne prijetimo. Samo objašnjavamo stanje”.

Po riječima diplomata, ruske prijetnje nisu bile određene, ali su rekli da je onima koje je Rusija upozorila da ne podrže rezoluciju bilo jasno da bi mjere odmazde mogle uključivati korake poput protjerivanja stranih radnika iz Rusije, obustave izvoza plina ili zabrane uvoza određenih proizvoda u Rusiju.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sugerirao američkom predsjedniku Baracku Obami da bi međunarodna zajednica mogla razmotriti zajedničke mjere koje bi imale za cilj da se smiri situacija u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj. Nije objašnjeno šta bi te mjere podrazumijevale.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.3.2014. u 11:21