Obama: Ne dozvolimo da ‘kult smrti’ ISIL-a podijeli SAD

tačno.net
Autor/ica 7.12.2015. u 10:32

Obama: Ne dozvolimo da ‘kult smrti’ ISIL-a podijeli SAD

Predsjednik SAD-a upozorio Amerikance da ne dozvole ISIL-u da pobijedi u stvaranju mržnje prema muslimanima

Sjedinjene Američke Države ne smiju dozvoliti “kultu smrti” oružane grupe Islamska država Irak i Levant da podijeli naciju, a američki muslimani trebaju uložiti napore da se ta grupa uništi, a ne da je samo odguruju od sebe s mržnjom, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

U rijetkom televizijskom obraćanju američkoj naciji u nedjelju navečer Obama je povezao prošlosedmičnu pucnjavu u Kaliforniji s utjecajem ISIL-a.

Analitičari smatraju da je cilj tog obraćanja bilo ponovno uvjeravanje američke javnosti u ispravnost strategije njegove administracije prema toj oružanoj grupi, a nakon nekoliko smrtonosnih međunarodnih napada proteklih mjeseci, uključujući onaj u Kaliforniji u utorak, kada je poginulo 14 osoba.

“Dok grupe kao ISIL jačaju u haosu ratova u Iraku i Siriji i dok internet briše udaljenost država, vidimo rastuće napore terorista da otruju umove ljudi kao što su bombaši na Bostonskom maratonu i ubice u San Bernardinu”, naveo je Obama.

Terorizam ne predstavlja islam

Federalni istražni biro nastavlja istragu o tome je li pucnjava u San Bernardinu djelo pristalica ISIL-a.

Prema nedavnim anketama, 57 posto Amerikanaca se ne slaže s načinom na koji Obama vodi borbu protiv ISIL-a, 72 posto smatra kako to ide loše, a 60 posto kaže kako je vrijeme za slanje više trupa u borbu u Irak i Siriju.

Obama je ponovio kako je cilj ISIL-a potpaliti sukob kultura.

“Ne možemo se okrenuti jedan protiv drugog tako što ćemo dozvoliti da ova borba bude definirana kao rat između Amerike i islama. To je također ono što grupe poput ISIL-a žele”, naveo je američki predsjednik.

“ISIL ne govori u ime islama. Nasilnici su i ubice, dio kulta smrti. Oni su sitni dio od više od milijarde muslimana širom svijeta, uključujući milione patriotskih američkih muslimana koji odbacuju ISIL-ovu ideologiju mržnje.”

“Štaviše, većina terorističkih žrtava širom svijeta su muslimani. Ukoliko želimo pobijediti terorizam, moramo uključiti muslimanske zajednice kao naše najjače saveznike, a ne tjerati ih od sebe mržnjom i sumnjom”, dodao je Obama.

Pametni, ne ishitreni potezi

Adil Revzi, američki musliman iz Washingtona, slaže se s predsjednikom.

“Osnovna stvar je razjasniti svijetu da terorizam kojem svjedoči i na domaćem i stranom terenu ne predstavlja islam”, izjavio je za Al Jazeeru.

William Schneider, profesor s Univerziteta “George Mason” u Virginiji, smatra kako Obama pokušava pokazati da napori njegove administracije daju rezultate u borbi protiv ISIL-a.

“Nije rekao nešto puno o strategiji i politici, ali je poručio Amerikancima da ta strategija radi. Politika je jačanje i pravljenje pametnih, a ne ishitrenih poteza”, kazao je Schneider za Al Jazeeru.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2015. u 10:32