Rekordne vrućine u Norveškoj: OSLO ZVIZDAN

F. Konjhodžić
Autor/ica 5.6.2018. u 12:51

Rekordne vrućine u Norveškoj: OSLO ZVIZDAN

Foto: F. Konjhodžić

Ovih dana se dešavaju nevjerovatne stvari u Oslu i okolici. Kad se sretnu dva Hercegovca, pozdravljaju se sa floskulom „upeko zvizdan“! Ovakav pozdrav je bio karakterističan za ljetnje dane u hercegovačkim gradovima, a teško je iko mogao zamisliti da će se na isti način pozdravljati na sjeveru zemaljske kugle, u Norveškoj. Ipak desilo se i to čudo, nikada topliji maj, tvrde meteorolozi.

Tokom ovogodišnjeg maja su zabilježene prosječne temperature veće za 4.2 stepena od uobičajenih. Na dan 30 maja u mjestu Etne, u regiji Hordaland  je zabilježeno 32,7 stepeni, što se smatra rekordom u posljednjih 100 godina, otkako se bilježe temeprature. Istovremeno u Oslu i Bergenu je bilo zabiježeno 31,1 i 31,2 stepeni. Meteorološka stanica u Oslu je bilježila prosječnu mjesečnu temperaturu od 16,1 što je 5,2 iznad normale. Posljednji toplinski rekordi, zabilježni 2013. su bili za samo 2,7 stepena veći od normale za Norvešku.

Ništa manje nije zanimjivo da su i noćne temeprature preko 20 stepeni. Ovakve visoke noćne temeperature su zabilježene u više mjesta, posebno u onim koje se nalaze na obalama, u južnom dijelu Norveške. Samo jednom do sada je zabiježena „tropska noć“ u maju, i to 12. maja 1981. u mjestu Bergen.

34416311_10156006483797107_4133910420446511104_n

Visine temeperatura u Norveškoj se mjere od 1900. godine, ali postoje bilješke da je rekordno vruće bilo i 1889. godine, ali odstupanja od prosječnih temperatura su bila 3 do 4 stepena. Ovako rekordne temperature nisu mimoišle ni krajnji sjever! Tako je, prvi put tamo zablježnena prosječna temeratura veća od nule.

Već od posljednjeg vikenda, bilježe se niže temperature, ali je još uvijek toplije od uobičajenog. Dugoročne prognoze kažu da će i veliki dio juna biti suh i topao. Za ostatak ljeta, prognoze su nezahvalne. Tim prije što je bilo najavljen hladan i kišan juli, ali, pošto je sve u sferi neočekivanog, moguće je i da u julu bude slično.

– Ne postoji neka statistička veza na osnovu koje je moguće prognozirati vrijeme u julu, kažu norveški  meteorlozi. Ali, prema dosadašnjim iskustvima, sigrno je da će, nakon toplog maja i juni biti topao, a vjervoatnoća je da se to produži i na, makar dio jula. Ipak, dugoročna vremenska prognoza objavljena na poznatom meteosajtu accuweather ne pokazuje duže kišne i hladne periode niti u julu.

Ovakve visoke majske temeprature su zabilježene i u Švedskoj. I tamo su bile i po nekoliko stpeni preko uobičajenog prosjeka!

                                                                       Za tacno zabilježio F. Konjhodžić

F. Konjhodžić
Autor/ica 5.6.2018. u 12:51