Mađarska gradi četiri vojne baze na granici zbog migranata

tačno.net
Autor/ica 9.2.2017. u 09:47

Mađarska gradi četiri vojne baze na granici zbog migranata

Foto: Vesela Lalos RFE/RL

Mađarska vojska izgradila je vojnu bazu u blizini graničnog prelaza sa Srbijom na Kelebiji, a do proleća se planira izgradnja još tri vojne baze, prenosi portal Vojvodina danas (www.vajma.info). U svim tim bazama, čija je izgradnja počela jesenas, biće po 150 mesta za vojnike, saopštila je mađarska vojska.

Dodali su da će se, ako bude potrebno, izgraditi i viši nivo kontejnera, što bi automatski značilo dupliranje broja vojnika – na 1.200.

Načelnik generalštaba mađarske vojske Tibor Benke rekao je da će vojnici svoje pogranične zadatke obavljati “sve dok ne prestane migracioni pritisak na Mađarsku”.

Baza se sastoji od ukupno 90 kontejnera, kapaciteta za po četiri osobe. Opremljeni su grejanjem na struju i klima uređajima. U bazi postoji trpezarija, poseban blok za zdravstvenu negu, vešeraj, prodavnica, kao i sala za razonodu sa stolom za stoni tenis, bilijar i sa tablom za pikado.

Načelnik Generalštaba je naveo da je tokom protekle godinu i po, više od 15.000 vojnika služilo na granici.

Mađarska je na 170 kilometara granice sa Srbijom izgradila pograničnu ogradu, kao i na 136 kilometara na granici sa Hrvatskom, da bi sprečila nelegalni ulazak migranata.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.2.2017. u 09:47