Rat protiv islamskog ekstremizma mogu dobiti samo umereni muslimani

Dragan Štavljanin
Autor/ica 28.8.2017. u 09:18

Rat protiv islamskog ekstremizma mogu dobiti samo umereni muslimani

Umereni imami u Evropi uviđaju da jedino snage unutar samog islama mogu da spreče ekstremizam.

“Dugotrajni rat protiv islamskog ekstremizma će na kraju dobiti moderni, umereni muslimani”, piše britanski “Tajms” (The Times).

Kada ekstremisti napadaju, kao prošle sedmice u Španiji, mnogi su skloni da ih tretiraju kao zlo i pretnju sve koji ubijaju u ime islama.

Međutim, kako ocenjuje “Ikonomist” (The Economist), neselektivna represija nad svim islamistima je najgori mogući odgovor.

“Na kraju, to će voditi samo još većoj ozlojeđenosti, potresima i terorizmu”.

Sve više evropskih građana uviđa da je cilj terorista ne samo da ubijaju već i poseju haos, da su ovi napadi amaterski jer da imaju oružje ne bi koristili kamione za napade.

Stoga, kako piše “Vošington post” (The Washington Post), ljudi se sve manje boje terorizma a više njegovih političkih posledica, tačnije besa i histerije kojima mogu da manipulišu populistički političari.

Islamiste će na kraju pobediti umereni muslimani

Snage za borbu protiv terorizma u Evropi su razvučene. Obaveštajne službe mogu da nadgledaju i razmenjuju informacije ali ne mogu da uhvate svaki trag. Takođe, program protiv radikalizacije nije uspeo da u potpunosti spreči ekstremiste da počine masovna ubistva čak i eksplozivom iz domaće radinosti.

U takvim okolnostima, inicijativa islamskih verskih vođa u Evropi da obezbede branu protiv radikalizacije ne samo da je poželjna već je i ključna, piše “Tajms”.

Gospodin Asim, glavni imam Makah džamije u Lidsu, kaže da mladi muslimani žele jasniji odgovor od svojih verskih lidera na koji način moderni islam odbacuje ekstremizam i mizoginiju (mržnja prema ženama).

Drugi reformista Omar Saif Gobaš, napisao je knjigu o “krizi autoriteta” u kojoj ukazuje da umereni snose odgovornost da osiguraju da “zdrav islam” prevlada nad “teologijom smrti, uništenja i propadanja”. Oba imama uviđaju da jedino snage unutar samog islama mogu sprečiti ovo propadanje.

Stoga “Tajms” ukazuje da njihovi napori zaslužuju podršku vlada, pripadnika drugih vera, ali pre svega sledbenika u samoj islamskoj zajednici.

“Dugotrajni rat protiv islamskog ekstremizma će na kraju dobiti moderni, umereni muslimani”, zaključuje britanski list.

Represija je pogrešan pristup u borbi protiv islamista

Islamističke partije su bile nezaustavljiva snaga na Bliskom istoku nakon “Arapskog proleća” 2011. godine kada su pali sekularni diktatori a “Muslimanska braća” i izdanci ovog pokreta preuzeli vlast. Tada je izgledalo da su džamije i glasačke kutije zamenile palate, garnizone i tajnu policiju kao izvor moći. piše “Ikonomist” u tekstu pod naslovom “Sveobuhvatna represija je pogrešan pristup u borbi protiv islamista”.

Međutim, u danas prilično urušenom arapskom svetu, mnogi smatraju i deluju polazeći od stava da je propala svaka ideja da islamističke partije mogu igrati korisnu ulogu u razvoju demokratije. Islamisti su ponovo izloženi represiji sekularnih reakcionarnih režima, istovremeno njihovu ulogu dovode u pitanje i nasilni džihadisti a birači koje su iznevereli gledaju na njih sa podozrenjem.

Mnogi su završili u zatvoru, poput bivšeg predsednika Egipta i lidera “Muslimanskog bratstva” Muhameda Morsija. Katar, kao njihov glavni finansijer, izložen je ekonomskim sankcijama Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji tretiraju “Muslimansku braću” kao teroriste.

Dragan Štavljanin
Autor/ica 28.8.2017. u 09:18