Putin u Italiji traži znakove neslaganja s europskim sankcijama

tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 09:08

Putin u Italiji traži znakove neslaganja s europskim sankcijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušat će u srijedu tijekom kratkog posjeta Italiji i Vatikanu pronaći znakove neslaganja u toj zemlji s europskim sankcijama prema Rusiji, ali će vjerojatno ostati razočaran, najavljuje Reuters.

Šef Kremlja dolazi na talijanski poluotok samo dva dana nakon prijetnji novim ojačanim sankcijama koje je odaslao G7. Osim toga, stanje u Ukrajini posljednjih dana se ponovno pogoršalo te se strahuje od nove eskalacije nasilja.

Iako Putin može očekivati prijateljski prijem, jer Rusija ima bolje odnose s Italijom nego s drugim njezinim partnerima iz EU-a, Italija sigurno neće razbiti savez oko sankcija Rusiji, posebno nakon što su lideri G7 upozorili da bi se sankcije mogle i ojačati ako nasilje u Ukrajini eskalira.

U priopćenju u ponedjeljak čelnici su naveli kako od Rusije očekuju da prestane pomagati i podupirati separatiste u Ukrajini te da potpuno primijeni sporazum iz Minska. Sankcije se, istaknuli su, “mogu povući čim Rusija ispuni svoje obveze”, ali isto tako mogu se pooštriti.

Putinov posjet odvijat će se u tri faze: prijepodne će biti posvećeno proslavi “ruskog nacionalnog dana” na EXPO-u u Milanu, uz posjet ruskom paviljonu u društvu talijanskog premijera Mattea Renzija. Potom će ruski predsjednik i talijanski premijer imati bilateralne razgovore nakon kojih će uslijediti konferencija za novinare.

Putin će nakon Milana otputovati u Rim gdje će ga primiti talijanski predsjednik Sergio Mattarella, a potom u Vatikan na audijenciju kod pape Franje s kojim bi trebao razgovarati o stanju u Ukrajini i na Bliskom istoku.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 09:08