Putin naredio trupama u blizini Ukrajine da se vrate u baze

tačno.net
Autor/ica 4.3.2014. u 08:09

Putin naredio trupama u blizini Ukrajine da se vrate u baze

Ruski predsjednik Vladimir Putinnaredio je svim trupama koje su učestvovale u vojnim vježbama pored Ukrajine da se vrate u baze, objavio je Kremlj.

Ruske novinske agencije u utorak citiraju portparola Kremlja Dmitrija Peskova koje je rekao da su “vježbe bile uspješne”. Vojne vježbe trajale su u zapadnoj Rusiji, duž graničnog područja sa Ukrajinom.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Ćurkin u ponedjeljak je kazao na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti da je svrgnuti ukrajinski predsjednikViktor Janukovič u pismu ruskom šefu države Vladimiru Putinu pozvao da ruske vojne snage zavedu red i mir u njegovoj zemlji.

Ćurkin je na sjednici koju je sazvala Rusija pokazo i kopiju tog pisma.

Ruska Crnomorska flota je negirala da je njen zapovjednik izdao ultimatum ukrajinskoj vojsci da se povuče sa pouotoka Krima ili će biti napadnuta, dok su ministri vanjskih poslova Evropske unije pozvali na dijalog kao jedino rješenja.

Aleksandar Vitko je rekao da će ukrajinske snage na Krimu biti napadnute ako ne napuste Krim do četiri sata ujutro po srednjoevropskom vremenu no dva sata kasnije flota je izdala saopštenje u kojem je rekla da je to “čista glupost”.

Ministri EU su na hitnom sastanku ocjenili da da bi konfrontacija EU i Rusije nanijela štete objema stranama.

Šef poljske diplomacije Radoslaw Sikorski, rekao je povodom  eskalacije situacije na poluotoku Krimu, da se EU  suočava “s najozbiljnijom krizom” od balkanskih ratova prije dvije decenije.

Odluka grupe industrijski najrazvijenih zemalja svijeta G7 da suspendiraju  pripreme za Samit G8 u Sočiju je neutemeljena, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Lideri G7 upozorili su prethodno Rusiju da će učiniti ovaj korak zbog upletanje Moskve u unutarnja pitanja Ukrajine.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odobrio je finasijsku pomoć pr-ruskim vlastima na Krimu, koje ne priznaju zvanični Kijev.

“Naredio sam ministru finansija da radi na konceptu obezbjeđivanja finasijske pomoći Autonomnoj Republici Krim kao odgovor na njihov zahtjev. Izvještavće mene lično o svakom konkretnom parametru, uslovima i svim ključnim faktorima koji se tiču ove priče i mi ćemo donijeti neophodne odluke”, rekao je Putin.

Ukrajinski mornarički oficiri odbacili su u ponedjeljak poziv bivšeg zapovjednikaDenisa Berezovskog, koji je u nedjelju prešao na stranu proruske samoproglašene vlade Krima, da mu se pridruže.

Mornarički oficiri na sastanku u štabu u Sevastopolju pozdravili su i novog zapovjednika Sergeja Haiduka, koji im je rekao da je Berezovski optužen za veleizdaju.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 4.3.2014. u 08:09