Teror države: Saudijska Arabija priprema pogubljenje 52 osuđenika

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 12:57

Teror države: Saudijska Arabija priprema pogubljenje 52 osuđenika

Saudijska Arabija se priprema u jednom danu pogubiti 52 osuđenika na smrtnu kaznu, većinom terorista, izvijestili su lokalni mediji, no Amnesty International upozorava da među osuđenicima ima i prosvjednika iz šijitske manjine

Po listu Okaz, prenosi BBC, 55 osoba čeka pogubljenje zbog ‘terorističkog djelovanja’ a od njih će 52 biti ubrzo pogubljeni. List izvješćuje da je riječ o ‘teroristima al Kaide’ optuženim za oružane napade i osuđenicima iz Awamiye. Nedavno je više šijitskih militanata iz Awamiye, koja se nalazi na području važnom za saudijsku naftnu industriju, osuđeno zbog ‘pobune i napade na pripadnike službi sigurnosti’. Gradić je od 2011. godine u središtu prosvjeda šijita protiv sunitske monarhije koju optužuju da ih diskriminira.

Po organizaciji Amnesty International, među 52 osuđenika koji čekaju skoro pogubljenje najmanje je šest šijitskih militanata iz Awamiye ‘koji su osuđeni u očito nepravednim procesima’. ‘Očito je da saudijske vlasti koriste terorizam kao izgovor kako bi rješavale druge političke probleme’, rekao je James Lynch, dopredsjednik Amnestyja za Bliski istok i sjevernu Afriku. Po toj organizaciji, trojica militanata su osuđeni za djela počinjena dok su bili maloljetni i natjerani na priznanje mučenjem.

Majke petero od šest aktivista koji trebaju biti pogubljeni pisale su pismo kralju Salmanu tražeći milost.

Tportal

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 12:57