Prva novčana kazna u Danskoj zbog nošenja nikaba

tačno.net
Autor/ica 4.8.2018. u 09:19

Prva novčana kazna u Danskoj zbog nošenja nikaba

Foto: Andrew Kelly/Reuters

U Danskoj je izrečena prva novčana kazna ženi zbog nošenja nikaba u javnosti, nakon što je 1. avgusta stupila na snagu zabrana prikrivanja lica maramom.

Jučerašnji incident desio se u tržnom centru u Horšolmu na oko 25 kilometara sjeverno od Kopenhagena. Lokalni mediji navode da je novčana kazna izrečena 28-godišnjoj ženi nakon spora sa drugom ženom koja je pokušala da joj sa lica skine nikab.

Policija je došla po pozivu i nakon pregleda snimaka sa nadzornih kamera, obavjestili su ženu da će biti kažnjena ukoliko ne skine nikab.

Obje žene kažnjene su zbog remećenja javnog reda i mira, a jedna od njih i na osnovu Zakona o prekrivanju lica. Ona je morala da plati kaznu od 155 dolara nakon što je odbila da sa lica ukloni maramu.

Ovim zakonom predviđena je novčana kazna do 1.500 dolara za one koji tu mjeru više puta prekrše.

Novi Zakon izazvao je proteste i kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava. U Zakonu nije navedena burka i nikab po imenu, ali se ističe da “svako ko nosi odjevni predmet koji krije lice u javnosti mora platiti kaznu”.

Prošle godine je Evropski sud za ljudska prava podržao sličnu zabranu u Belgiji, navodeći da je mir u zajednici važniji od prava pojedinca na vjersko izražavanje.

Pune ili djelimične zabrane na snazi su u Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

tačno.net
Autor/ica 4.8.2018. u 09:19