Istrage povećavaju pravni rizik za Trumpa

RSE
Autor/ica 20.5.2021. u 08:48

Istrage povećavaju pravni rizik za Trumpa

Krivične istrage državnog tužilaštva u Njujorku i okružnog tužilaštva na Menhetnu o poslovanju Donalda Trampa (Trump) i njegove porodične kompanije u godinama prije nego što je postao predsjednik povećavaju pravnu opasnost za njega, jer više ne uživa zaštitu od krivičnog gonjenja i mogu uticati na njegovu političku budućnost, pišu svjetski mediji.

Krivična komponenta

Portparol državnog tužilaštva u Njujorku rekao je da istraga te kancelarije o poslovanju bivšeg predsjednika Trampa sada ima i krivičnu komponentu, prenosi Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Time je, kako ukazuje njujorški list, proširena višemjesečna istraga o Tramp organizaciji koja je bila usredsređena na prevaru u građanskoj parnici, ali se pridružila i istrazi okružnog tužilaštva na Menhetnu.

“Sada aktivno istražujemo Tramp organizaciju u krivičnom svojstvu, zajedno sa tužilaštvom na Menhetnu”, rekao je portparol tužilaštva države Njujork Fabien Levi (Levy).

Okružno tužilaštvo na Menhetnu vodi istragu o mogućim bankarskim prevarama i drugim potencijalnim krivičnim djelima, dok lokalni tužilac u oblasti Atlante istražuje da li je Tramp prošle godine neprikladno pokušao da utiče na izborne zvaničnike.

Ranije je Tramp istragu njujorške državne tužiteljke Letiše Džejms (Letitie James), članice Demokratske partije, nazvao stranačkim “lovom na vještice”.
Građanska istraga državnog tužilaštva u Njujorku postala je javna prošlog avgusta, kada je kancelarija saopštila da istražuje da li su Tramp organizacija i predsjednik Tramp nepropisno uvećali vrijednost Trampove imovine u finansijskim podnescima.

Milioni za isplatu savjetnika

Najava državnog tužilaštva u Njujorku da proširuje istragu protiv Trampovog poslovnog carstva s građanske na krivičnu nije nužno pokazatelj da planira podnijeti krivične prijave, ali ako bi se to dogodilo, državni tužilac to može učiniti putem okružnog tužilaštva na Menhetnu, ukazuje agencija Asošiejtid pres (Associated Press).

Istraga okružnog tužioca na Menhetnu Sajrusa Vensa Džuniora (Cyrus Vance Jr) traje već dvije godine i počela je ispitivanjem novčanih isplata ženama u Trampovo ime i primjerenosti otpisa poreza koje je Tramp organizacija potraživala na milione dolara isplaćenih savjetničkih naknada, uključujući novac koji je otišao Trampovoj kćeri Ivanki.

Vensova kancelarija nije javno potvrdila šta tačno istražuje, pozivajući se na pravila tajnosti ali, dodaje AP, neki detalji objavljeni su tokom pravne bitke za pristup Trampovoj poreznoj evidenciji koju je tužilac napokon dobio u februaru.

Čini se da se Vensova istraga posljednjih nedjelja također usredotočila na dugogodišnjeg šefa finansija Trampove organizacije, Alena Vajselberga (Allen Weisselberg) čija je bivša snaha istražiteljima dala hrpu dokumenata dok su istraživali kako su neki Trampovi zaposlenici dobili nadoknadu za stanove ili školarine.

Vajselberg je dobio poziv za građansku istragu državne tužiteljke iz Njujorka i dvaput je svjedočio 2020., dodaje Asošiejtid pres. Kancelarija tužiteljke Letiše Džejms pobijedila je u nizu sudskih postupaka nakon kojih su Trampova kompanija i njegova advokatska firma morali predati mnoštvo zapisa.

Sredstvo za poresku olakšicu

Najava državnog tužilaštva u Njujorku predstavlja još jednu eskalaciju pravne opasnosti s kojom se Tramp i njegova porodica suočavaju jer je povećan broj krivičnih istraga protiv bivšeg predsjednika SAD samo četiri mjeseca nakon što je napustio tu funkciju, ukazuje Rojters (Reuters).

Sudski zapisi pokazuju da se istrage državnog tužioca u Njujorku i okružnog tužilaštva na Menhetnu, iako odvojene ipak preklapaju. Između ostalog, obje ispituju kako su Tramp organizacija i njeni agenti procijenili vrijednost Seven Springsa, imanja od 212 hektara sjeverno od Menhetna koje je Tramp kupio 1995.

Nakon što su propale Trampove ambicije da tamo izgradi golf igralište i luksuzne domove, imovina je postala sredstvo za poresku olakšicu. Tramp je 2015. potpisao konzervatorski servis – ugovor o nerazvoju dobra površine 158 hektara. Državno tužilaštvo navodi u sudskom spisu da je procjenitelj kojeg je Tramp unajmio prije sporazuma o konzervaciji odredio vrijednost imovine na 56,5 miliona dolara, a vrijednost olakšice na 21,1 miliona dolara – iznos koji je Tramp tražio kao odbitak poreza na dohodak.

Državna tužiteljka u Njujorku kaže da je otvorila istragu nakon što je Trampov bivši advokat Majkl Koen (Michael Cohen) svjedočio pred Kongresom da su Trampovi finansijski izvještaji izmanipulisani kako bi uštedjeli novac na zajmovima ili smanjili porez na nekretnine.

Koen, koji je jednom rekao da će primiti metak za Trampa, priznao je krivicu 2018. zbog kršenja zakona oko finansiranja i drugih krivičnih djela i trenutno služi trogodišnju kaznu u kućnom pritvoru. Tramp organizacija, porodična kompanija bivšeg predsjednika, nije komentarisala najnoviji razvoj događaja dok je Koen u SMS poruci Rojtersu kazao da će se Tramp i saradnici suočiti s većim problemima ako tužioci iz Njujorka i Menhetna pregledaju više dokumenata.

Neuobičajeno partnerstvo tužilaštava

Čini se da je odluka državnog tužioca povećala pravni rizik s kojim se suočava bivši američki predsjednik u Njujorku, gdje su paralelne istrage dva tužilaštva ušle dublje u Trampove komplikovane finansije, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Nije jasno zašto dvije agencije za provedbu zakona sada sarađuju nakon što su prethodno provodile odvojene istrage, dodaje list naglasivši da su partnerstva ova dva njujorška ureda rijetkost.

Prije se činilo da je opasnost koju predstavlja građanska istraga državne tužiteljke u Njujorku bila samo finansijska – vrsta tužbe s kojom se Tramp prije suočio zbog svog Univerziteta Tramp i svoje dobrotvorne organizacije. To ga je koštalo, ali nije prijetilo slobodi. Međutim, naglašava list, sada bi Džejms u saradnji s okružnim tužilaštvom na Menhetnu, mogla tražiti i krivične kazne.

Vensov tim je početkom ove godine pribavio Trampove lične i poslovne poreske prijave za posljednjih osam godina i u procesu je opsežne forenzičke procjene tih dokumenata i drugih evidencija na milion stranica.

Nakon što je Tramp, kršeći tradiciju predsjednika, odbio objaviti svoju poresku evidenciju, Vrhovni sud je 2020. presudio da on nije imun od krivičnog gonjenja državnih sudova te je morao predati evidenciju. Vens i Džejms su, dodaje Vašington post, zatražili sudska odobrenja i za druge zapise koji su relevantni za njihova ispitivanja te su obavili razgovor s brojnim svjedocima.

Planovi u slučaju optužnice

Zvaničnici u Palm Biču, domu Trampovog odmarališta Mar a Lago, započeli su s izradom planova u slučaju da njujorški tužioci podignu optužnicu protiv bivšeg predsjednika za bilo kakva krivična djela i zatraže njegovo izručenje, napisao je londonski Tajms (The Times).

Dejv Aronberg (Dave), državni tužilac Palm Biča kaže da ne zna za planove za zahtjev za izručenje iz Njujorka ali je u izjavi za CNN, koju prenosi londonski list, kazao da su postojali “neformalni razgovori sa sudskim službenikom i drugim lokalnim zvaničnicima u slučaju da se dogodi optužnica”.

Državni zakon omogućava republikanskom guverneru Floride i Trampovom savezniku Ronu Desentiazu (DeSantis) da uskoči i istraži treba li “osobu predati” ako je optužena.

Tramp organizacija je konglomerat od oko 500 firmi kojima upravlja porodica Tramp, ističe Tajms dodajući da organizacija ima interese u vezi s nekretninama, licencama i zabavom i primarno je poslovno sredstvo bivšeg predsjednika.

Njegovi sinovi, Donald Tramp mlađi i Erik Tramp (Eric), izvršni su potpredsjednici grupacije, koja je procijenila prihode na 665 miliona dolara u 2017. godini.

Značajan razvoj

Proširenje istrage njujorškog tužilaštva predstavlja značajan razvoj, ocjenjuje BBC.

Tramp je tokom svog mandata odbacivao svaku istragu u vezi s njegovim finansijskim poslovima ili poslovima njegove organizacije kao politički motivisani “lov na vještice” demokrata koji očajnički žele da ga otjeraju s vlasti.

Sada kada više ne uživa zaštitu od krivičnog gonjenja, najnoviji razvoj događaja će Trampu predstavljati problem, ocjenjuje britanski javni servis dodajući da to što se bivši predsjednik SAD suočava, ne sa jednom već dvije krivične istrage, predstavlja značajan razvoj događaja koji bi mogao imati posljedice na njegovu političku budućnost.

Državna tužiteljka Njujorka očigledno vjeruje da postoji dovoljno stvari koje opravdavaju pomjeranje istrage s građanske na krivičnu.

U kombinaciji s postojećom istragom tužioca na Menhetnu o poreskim prijavama bivšeg predsjednika, Trampa očekuje složena i zamršena pravna bitka – za koju i dalje tvrdi da ne bi trebalo da postoji, ali koju sada skoro izvjesno ne može izbjeći.

RSE

RSE
Autor/ica 20.5.2021. u 08:48