Procjena ekonomskih stručnjaka: Izbjeglička kriza podstiče njemačku privredu

tačno.net
Autor/ica 8.10.2015. u 19:24

Procjena ekonomskih stručnjaka: Izbjeglička kriza podstiče njemačku privredu

Uredio: Ešref Zaimbegović

Veliki broj izbjeglica podstiče, prema mišljenjima vodećeih ekonomista, rast u Njemačkoj. Za opskrbu izbjeglica država pumpa milijarde u privredu, sa kojima se mogu stvoriti nova radna mjesta.

Neizvjesno je kako dobro i brzo će Njemačka sljedećih godina integrirati izbjeglice i uključiti ih u radne aktivnosti. Međutim trenutno oni donose rast. Prema mišljenju šefa Kelnskog instituta njemačke privrede (IW) Michaela Hüthera, djeluje veliki broj izbjeglica kao „mali konjukturni program“. „Jer država sada za opskrbu izbjeglica pumpa milijarde u privredu“, rekao je Hüther novinama “Rheinischen Post”.

„Ovi izdaci ne odlaze u inostranstvo, nego stvaraju u zemlji nove poslove i nova radna mjesta“, kaže šef instituta koji je blizak poslodavcima. I glavni ekonom Dekabank Ulrich Kater rekao je tim novinama da je zbog dodatnih, milijarde teških izdataka za izbjeglice moguće očekivati za nekoliko decimala ubrzani rast“ za 2015. i 2016. godinu.

Da li će priliv izbjeglica dugoročno biti privredni uspjeh zavisi od toga koliko mladih izbjeglica će naći posao, kaže ovaj ekonom. Neočekivani konjukturni impuls kroz izbjegličku krizu prema ovome ekonomu ublažava negativne efekte iz inostranstva. Prije svega slabi rast u Kini i drugim zemljama u razvoju koči njemačku industriju koja je ovisna od izvoza.

Ministrica apelira na privredu

Ministrica rada u vladi Njemačke Andrea Nahles pozvala je privredu da se još više založi za integraciju mladih doseljenika na tržištu rada. “Politika će uklanjati birokratske prepreke tamo gdje to ima smisla i podsticaće, uz učenje jezika, priznavanje inostranih diploma i kvalifikacija”, rekla je Nahles. “ I preduzeća daju u mnogim slučajevima veliki doprinos – ali ja bih željela da mnogi kod izobrazbe još više uzimaju u obzir mlade imigrante.”

Koalicioni partneri su u septembru zaključili da stave na raspolaganje u državnom budžetu u 2016. godini  tri milijarde evra a dalje tri milijarde daće se pokrajinama i komunama.

Svjetska banka vidi migraciju kao šansu

Svjetska banka polazi od toga da se migraciona kretanja ljudi iz Afrike i Bliskog istoka prema bogatim regionima svijeta neće u slijedećim decenijama smanjivati. Kako svjetsko stanovništvo postaje sve starije a broj djece stagnira to nudi veliku šansu. „Ako se politički ispravno postupa može era demografskih promjena biti motor privrednog rasta“, rekao je predsjednik grupacije Svjetske banke Jim Yong Kim u srijedu u Limi. U peruanskom glavnom gradu održava se od 9. oktobra zajednička godišnja konferencija Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ako bi zemlje sa starećim stanovništvom uspjele da izbjeglice i migrante integriraju u narodnu privredu mogli bi svi profitirati. “Mnogo je dokaza da migranti tvrdo rade i preko poreza više daju nego što u socijalnom sistemu konzumiraju”, rekao je Jim Yong Kim.

Više od 90% siromaštva na svijetu podjeljeno je na siromašne zemlje sa mladim, brzo rastućim stanovništvom. Istovremeno tri četvrtine rasta ostvaruje se u bogatim državama gdje se rađa mnogo manje djece i gdje broj starih jako raste.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 8.10.2015. u 19:24