Netanyahu: Nećemo poštovati odluku UN-a o naseljima

tačno.net
Autor/ica 24.12.2016. u 09:37

Netanyahu: Nećemo poštovati odluku UN-a o naseljima

Izraelski premijer najavljuje saradnju s Donaldom Trumpom kako bi se poništila zabrana izgradnje ilegalnih naselja.

Izrael odbacuje „sramnu antiizraelsku“ rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o zabrani izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji i neće je poštovati, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izrael se raduje saradnji s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi se poništio učinak rezolucije, dodaje se u saopštenju.

Ranije je Trump na Twitteru objavio kako će se “stvari promijeniti nakon 20. januara”, kada on preuzme mandat.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry pozdravio je činjenicu da se rezolucijom osuđuje „aktivnost poticanja nasilja i naseljavanja“ te pozvao obje strane da se kreću prema dvodržavnom rješenju.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon optužio je Vijeće sigurnosti nakon glasanja da je „osudilo jevrejski narod zbog izgradnje domova u jevrejskoj državi.“

„Glasali ste da spriječite gradnju domova u Jerusalemu, srcu i duši jevrejskog naroda. Ko vam je dao pravo da nam negirate vječno pravo na Jerusalem? Biste li zabranili Francuzima da grade u Parizu?“

Ranije je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao: „Ovo je dan pobjede međunarodnog prava, pobjede civilizovanog jezika i pregovaračkih sposobnosti i totalno odbacivanje ekstremističkih snaga u Izraelu. Međunarodna zajednica je rekla narodu Izraela da način za postizanje sigurnosti nije okupacija, već mir, okončavanje okupacije i osnivanje palestinske države koja će živjeti pored države Izrael po granicama iz 1967“.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da je odluka Vijeća sigurnosti udarac izraelskoj politici.

Generalni sekretar UN-a Ban-ki Moon pozdravio je usvajanje rezolucije i pozvao izraelske i palestinske lidere da se vrate pregovorima.

Rezolucijom se traži od Izraela da “odmah prekine sve aktivnosti gradnje naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalem”.

Ističe se da aktivnosti Izraela predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova ‘za’, što je dočekano aplauzom. Sjedinjene Američke Države su bile suzdržane.

To je prva rezolucija o izraelsko-palestinskim odnosima koju je Vijeće sigurnosti usvojilo u gotovo osam godina, javlja Reuters.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 24.12.2016. u 09:37