Pravosuđe odustaje od optužbi protiv bivšeg Trumpovog savjetnika

tačno.net
Autor/ica 8.5.2020. u 09:01

Pravosuđe odustaje od optužbi protiv bivšeg Trumpovog savjetnika

foto: Reuters

Flynn nastoji povući svoj iskaz iz 2017. u kojem je priznao da je lagao FBI-ju o komunikaciji s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom.

Američko ministarstvo pravosuđa iznenada je, nakon pritiska Trumpovih saveznika s desnice, odlučilo odustati od optužbi protiv bivšeg savjetnika predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, javio je Reuters.

Flynn nastoji povući svoj iskaz iz 2017. u kojem je u zamjenu za izbjegavanje zatvorske kazne priznao da je lagao FBI-ju o komunikaciji s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom u sedmicama prije nego što je Trump preuzeo predsjedničku dužnost.

Flynn je jedan od nekoliko Trumpovih pomoćnika koji su se izjasnili krivima u istrazi bivšeg posebnog tužitelja Roberta Muellera o upletanju Moskve u predsjedničke izbore 2016. u korist Trumpove kandidature te brojnih kontakata između Trumpove kampanje i Rusije.

Iznenadni zaokret ministarstva vjerojatno će potaknuti nova pitanja Trumpovih kritičara o intervencijama u ministarstvu pravosuđa pod glavnim državnim odvjetnikom Williamom Barrom u krupnim slučajevima u koje su upleteni predsjednikovi politički saveznici, piše Hina.

Trump vrlo sretan zbog Flynna

Trump je u četvrtak, reagirajući na odluku ministarstva pravosuđa, rekao da je vrlo sretan zbog Flynna.

Odluka da se odbace optužbe dolazi tri mjeseca nakon što je Barr dao Jeffreyju Jensenu, saveznom tužitelju za istočni Missouri, da preispita postupanje ministarstva u slučaju.

Zahtjev za odbacivanje optužnice još mora odobriti savezni sudac, navodi agencija dpa.

Jensen je u izjavi rekao da je “zaključio da je ispravan i pravedan put odbaciti slučaj” a o svojim je zaključcima izvijestio Barra.

Flynn, umirovljeni general-pukovnik kopnene vojske, je bio prisiljen dati ostavku na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost u februaru 2017. nakon što je utvrđeno da je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea o razgovorima koje je imao s tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

Trump naziva Muellerovu istragu lovom na vještice i poriče dosluh s Rusijom. Moskva poriče da je nastojala utjecati na predsjedničke izbore 2016.

Flynn promijenio taktiku

Trump je u martu rekao da ozbiljno razmatra pomilovati Flynna.

Muellerov ured je rekao kako je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, Michael Flynn osigurao “bitnu” saradnju s njegovom istragom o navodnom dosluhu između Trumpove kampanje i Moskve i  zatražio od saveznog sudije da ga ne osudi na zatvorsku kaznu.

Flynn je trebao sarađivati s tužiteljima u okviru nagodbe o priznanju krivnje ali je kasnije promijenio odvjetnike i taktiku tvrdeći da su ga tužitelji prevarili kako bi lagao o svom razgovoru s Kisljakom u decembru 2016.

Ministarstvo pravosuđa je više puta odbacivalo navode o manipulacijama tužitelja a u decembru je sud odbacio Flynnove tvrdnje.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 8.5.2020. u 09:01