Tilerson i Matis: Vojna opcija za Severnu Koreju je još aktuelna

tačno.net
Autor/ica 18.8.2017. u 09:36

Tilerson i Matis: Vojna opcija za Severnu Koreju je još aktuelna

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džim Matis ponovili su da vojna akcija protiv Severne Koreje još postoji kao mogućnost pošto je glavni strateg predsednika SAD okarakterisao takvo upozorenja svog šefa kao blefiranje.

Tilerson je posle redovnog godišnjeg razgovora o bezbednosti s japanskim ministrima rekao da SAD traže mirno rešenje za spor oko nuklearnog programa Pjongjanga, ali i da američki ekonomski i diplomatski pritisci moraju da imaju potencijalnu vojnu akciju kao podršku.

On je naveo da Severna Koreja “mora odmah da obustavi” raketne probe i da je Vašngton “spreman da vojno odgovori” ako bude neophodno.

Tilerson i Matis su juče u Stejt departmentu razgovarali s japanskim ministrima spoljnih poslova Tarom Konom i odbrane Icunorijem Onoderom, a najveći deo razgovora bio je posvećen Severnoj Koreji, koja predstavlja pretnju američkom savezniku Japanu.

Ni Tilerson ni Matis nisu direktno reagovali na izjavu glavnog strateškog savetnika američkog predsednika Stiva Benona, koji je u sredu rekao da vojno rešenje za Severnu Koreju nije realno, ali su obojica pokušali da ospore tu tvrdnju.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 18.8.2017. u 09:36