Povratak Hitlera: Devet fašističkih stranaka u Europskom parlamentu

tačno.net
Autor/ica 28.5.2014. u 07:04

Povratak Hitlera: Devet fašističkih stranaka u Europskom parlamentu

“Jedna stranka ima vođu s tetovažom svastike, jedna stranka želi iz svoje zemlje izbaciti muslimane, druga stranka ima osnivača koji je sugerirao da se na imigrante pusti virus Ebole”, piše Huffington Post u tekstu o devet ekstremno desnih stranki koje su ušle u Europski parlament.

“Jedna stranka ima vođu s tetovažom svastike, jedna stranka želi iz svoje zemlje izbaciti muslimane, druga stranka ima osnivača koji je sugerirao da se na imigrante pusti virus Ebole”, piše Huffington Post u tekstu o devet ekstremno desnih stranki koje su ušle u Europski parlament.

“Jedna stranka ima vođu s tetovažom svastike, jedna stranka želi iz svoje zemlje izbaciti muslimane, druga stranka ima osnivača koji je sugerirao da se na imigrante pusti virus Ebole”, piše Huffington Post u tekstu o devet ekstremno desnih stranki koje su ušle u Europski parlament.

1. Nacionalna fronta 

Stranka je uzela četvrtinu glasova u Francuskoj, a fokus je bio na antiimigracijskoj platformi. Marine Le Pen morala je puno poraditi na “čišćenju stranke”, uključujući i cenzuriranje utemeljitelja stranke, ujedno i njezinog oca”, Jean Marie Le Pena. On je nedavno kazao kako bi “gospodin Ebola” mogao riješiti europsko pitanje imigracije u “tri mjeseca”. Plinske komore koje su koristili nacisti jednom je prilikom nazvao “malim detaljima”.

2. Nacionalna demokratska stranka

Platforma na kojoj se bazirala kampanja NPD-a bazirala se na zaustavljanju imigracije. U intervjuima koje su davali često su naglašavali kako je Europa “kontinent bijelih ljudi”. Jedan od slogana koji su koristili u kampanji bio je: “Novac za bakice umjesto za Sinte i Rome”.

Zlatna zora u Grčkoj
3. Zlatna zora

Grčka Zlatna zora uspjela je na ovim izborima ući u Europski parlament. Njihov glavni glasnogovornik ima tetovažu svastike, a dobar dio članova stranke nalazi se u zatvoru jer su bili pripadnici kriminalne organizacije. Trenutno su treća najpopularnija stranka.

4. Finci

Finska antieuropska stranka zabilježila je lošiji rezultat nego što je bilo predviđeno, no svejedno su osigurali dva zastupnika. Njihov zastupnik James Hirvisaari kažnjen je 2011. godine zbog izjave o muslimanima na svom blogu. Jednom je odbio poziv na proslavu Dana nezavisnosti jer nije htio vidjeti istospolne parove. Stranka je u više navrata odbacila optužbe za rasizam i homofobiju, a prije su bili poznati pod nazivom “Pravi Finci”.

5. Danska narodna stranka

Na ovim su izborima osvojili gotovo 27 posto glasova i tako udvostručili broj svojih zastupnika u Europskom parlamentu. Utemeljiteljica stranke, Pia Kjærsgaard, smatra da Danska nije zemlja u kojoj je imigracija prirodna i dobrodošla. Zbog svojih je stavova bila na meti Švedske.

“Ako oni žele Stockholm, Göteborg ili Malmö pretvoriti u skandinavski Bejrut, s ratovima klanova, ubojstava iz časti i brutalnih silovanja, neka to samo učine. Mi uvijek možemo staviti barijeru na mostu Øresund”, odgovorila je Pia Kjærsgaard.

6. Stranka slobode

Stranka koju vodi Geert Wilders može biti razočarana izborima jer su najviše glasova dobile proeuropske stranke. Stranka Slobode često je bila vezana uz kontroverze. Wilders kaže kako “ne mrzi Muslimane već mrzi Islam”. U kampanji se zalažu za prekid imigracije Muslimana u Nizozemsku te vraćanje onih koji su se već uselili.

“Islam je Trojanski konj u Europi. Ako sada ne zaustavimo “Islamifikaciju”, samo je pitanje vremena kada pojavu Eurabije i Netharabije”, kazao je Wilders jednom prilikom.

Stranka ima četiri zastupnika u Europskom parlamentu.

7. Jobbik – Pokret za bolju Mađarsku

Desničarska nacionalistička stranka Jobbik jedna je od najočitijih neonacističkih stranka u Europskom parlamentu. Ove su godine postigli iste rezultate kao i 2009. godine te su ostali na tri zastupnika. Članovi stranke tražili su da se Židove iz Mađarske zapiše u poseban registar.

8. Slobodarska stranka

Austrijska stranka je na ovim izborima ostvarila odlične rezultate te je udvostručila broj zastupnika u Europskom parlamentu s dva na četiri.

“Ako ima doseljenika iz Turske koji se žale jer u školskoj učionici visi križ, ja im poručujem da se vrate kući”, jedan je od slogana koji je vođa Heinz-Christian Strache koristio u kampanji za izbore. Stranka se žestoko protivi imigraciji muslimana i slažu se da Austrija više ne bi trebala primati imigrante. Strache kaže kako nije rasist jer “jede kebab”.

9. Lega Nord

Talijanska stranka osvojila je šest posto glasova. Jedan od njenih bivših zastupnika kazao je: “Africa nije proizvela velike genijalce što svi mogu vidjeti iz Mickey Mouse enciklopedije”.

* Prevela redakcija Index.hr , naslov tacno.net

tačno.net
Autor/ica 28.5.2014. u 07:04