Posljednji dan pregovora: Šta ako Iran ne pristane ukinuti nuklearni program?

tačno.net
Autor/ica 31.3.2015. u 09:25

Posljednji dan pregovora: Šta ako Iran ne pristane ukinuti nuklearni program?

Pregovori u Švicarskoj između šest ministara najmoćnijih država svijeta i Irana o nuklearnom programu ulaze u završni dan kada bi trebao biti postignut preliminarni dogovor.

Američki sekretar John Kerry kazao je da su razgovori vođeni u ponedjeljak rezultirali nadom, ali da su lukava pitanja ostala neriješena. Ministri žele ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od opasnih sankcija.

Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program namijenjen u miroljubive svrhe, ali svjetske sile su zabrinute da rade na izradi nuklearnog oružja. Žele Iran onemogućiti godinu dana da proizvede gorivo za oružje. Posljednji sati pregovora u Lozani odvijaju se između ministara Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Kine, Rusije, Njemačke i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa. Prisutna je i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini.

Kineski ministar Wang Yi kazao je da su maratonski pregovori ušli u finalnu fazu i da je “oprezno optimističan”.

“Razlike između strana se smanjuju”, kazao je.

Pregovori su trajali do duboko u noć i nastavljaju se ovog jutra. Očekuje se da će biti postignut dogovor koji će služiti kao okvir za finalni ugovor. Niko od prisutnih nije rekao šta će se dogoditi ukoliko dogovor ne bude postignut.
Predstavnik Irana Abbas Araqchi kazao je kako polaže velike nade u postizanje dogovora.

Ministri najmoćnijih država svijeta traže od Irana da prekine sve nuklearne aktivnosti, odnosno da one budu limitirane i pod nadzorom narednih 10 godina. Iran zahtijeva da se UN-ove sankcije ukinu odmah nakon postizanja dogovora. Ukoliko Iran prekrši dogovor, sankcije će ponovo biti nametnute.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 31.3.2015. u 09:25