Poljska zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica

RSE
Autor/ica 16.4.2023. u 10:16

Izdvajamo

  • Svjetske agencije navode da se očekivalo da će ukrajinske žitarice tako proći kroz EU na putu do tradicionalnih kupaca, ali lokalni proizvođači tvrde da je ukrajinska roba preplavila zemalje članice podrivajući cijene domaćih proizvođača.

Povezani članci

Poljska zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica

Foto: AP

Poljska vlada odlučila je zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitila svoj poljoprivredni sektor, izjavio je u subotu, 15. aprila, čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, završile su u srednjoevropskim državama, pogađajući prodaju lokalnih poljoprivrednika.

To je, pak, stvorilo politički problem za vladajuću stranku Pravo i pravda u izbornoj godini.

“Vlada je donijela odluku kojom se zabranjuje uvoz žitarica u Poljsku, ali i druge vrsta hrane”, rekao je Kaczynski, tokom stranačke konvencije.

Kako je kazao, popis te robe naći će se u Vladinoj uredbi, a riječ je o proizvodima poput žitarica, “do proizvoda od meda”.

“Jako puno toga”, dodao je, ističući da je Poljska je zabranila uvoz iz Ukrajine kako bi zaštitila svoj poljoprivredni sektor.

Poljska je jedan od najvjernijih saveznika Ukrajine, otkako je Rusija počela invaziju u februaru 2022. godine.

No, preusmjeravanje jeftinih ukrajinskih proizvoda na Zapad, srezalo je zaradu poljskih poljoprivrednika.

“Jesmo i ostajemo prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržavat ćemo je, ali dužnost svake države i vlasti je štiti interese svojih građana”, rekao je Kaczynski.

Kaczynski je poručio kako je Poljska spremna započeti pregovore s Ukrajinom kako bi se riješio problem žitarica te da je ukrajinska strana već obaviještena o odluci.

Evropska unija (EU) je u maju prošle godine odustala od carina i uvoznih kvota na ukrajinske poljoprivredne proizvode, s ciljem njihovog lakšeg transporta na svjetska tržišta nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Svjetske agencije navode da se očekivalo da će ukrajinske žitarice tako proći kroz EU na putu do tradicionalnih kupaca, ali lokalni proizvođači tvrde da je ukrajinska roba preplavila zemalje članice podrivajući cijene domaćih proizvođača.

RSE

RSE
Autor/ica 16.4.2023. u 10:16