Južnoafrički predsednik poziva na ukidanje zabrana putovanja zbog omikrona

RSE
Autor/ica 29.11.2021. u 10:38

Južnoafrički predsednik poziva na ukidanje zabrana putovanja zbog omikrona

Južnoafrički predsednik Cyril Ramaphosa je rekao da je “duboko razočaran” akcijom, koju je opisao kao neopravdanu, i pozvao da se zabrane hitno ukinu – Foto: GCIS

Južnoafrički predsednik Cyril Ramaphosa osudio je zabrane putovanja koje su uvedene prema njegovoj zemlji i njenim susedima zbog nove varijante korona virusa, omikrona.

Ramaphosa je rekao da je “duboko razočaran” akcijom, koju je opisao kao neopravdanu, i pozvao da se zabrane hitno ukinu, prenosi BBC.

Među onima koji su uveli zabranu putovanja su Velika Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Omikron je klasifikovan kao „varijanta za zabrinutost“, a rani dokazi sugerišu da nosi veći rizik od reinfekcije.

Izuzetno mutirana varijanta otkrivena je u Južnoj Africi ranije ovog meseca, a zatim prijavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) prošle srede.

Ova varijanta je odgovorna za većinu infekcija pronađenih u najnaseljenijoj južnoafričkoj provinciji Gauteng u poslednje dve nedelje, a sada je prisutna i u svim ostalim provincijama u zemlji.

Japan je u ponedeljak ponovo uveo stroga ograničenja na granici, zabranjujući svim strancima ulazak u zemlju od 30. novembra.

SZO je upozorila da zemlje na brzinu uvode ograničenja putovanja, rekavši da bi trebalo da se oslone na „naučan pristup zasnovan na proceni rizika“. Međutim, poslednjih dana uvedene su brojne zabrane zbog zabrinutosti oko ove varijante.

“Sa varijantom omikrona koja je sada otkrivena u nekoliko regiona sveta, uvođenje zabrana putovanja koje ciljaju Afriku napada globalnu solidarnost”, rekao je u nedelju direktor SZO za Afriku Matshidiso Moeti.

Obraćajući se u nedelju Ramaphosa je rekao da nema naučnih osnova za zabranu putovanja i da je Južna Afrika žrtva nepravedne diskriminacije.

Takođe je tvrdio da zabrane ne bi bile efikasne u sprečavanju širenja varijante.

„Jedina stvar koju će zabrana putovanja učiniti je da dodatno ošteti ekonomiju pogođenih zemalja i potkopa njihovu sposobnost da odgovore na pandemiju i da se oporave od nje“, rekao je i pozvao zemlje koje su uvele zabrane da „hitno preinače svoje odluke… pre nego što budu nanesene dalje štete našim ekonomijama“.

Ramaphosa je opisao pojavu omikron varijante kao poziv na buđenje za svet u vezi sa nejednakošću u dostupnosti vakcina – upozoravajući da je, dok svi ne budu vakcinisani, neizbežno više varijanti.

U samoj Južnoj Africi nema nestašice vakcine, a Ramaphosa je pozvao ljude da se vakcinišu, rekavši da je to i dalje najbolji način za borbu protiv virusa.

U prethodnom saopštenju južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova u subotu se takođe oštro kritikuju zabrane putovanja, rekavši da je zemlja kažnjena – umesto da joj se aplaudira – zbog otkrivanja omikrona.

Omikron je sada otkriven u brojnim zemljama širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Australiju i Izrael.

RSE

RSE
Autor/ica 29.11.2021. u 10:38