Policija: Ubistvo kanadske muslimanske porodice zločin iz mržnje

RSE
Autor/ica 8.6.2021. u 09:17

Policija: Ubistvo kanadske muslimanske porodice zločin iz mržnje

Četiri člana kanadske muslimanske porodice koji su ubijeni u nedeljukada je kamion prešao na trotoar i pregazio ih bili su namjerno ciljani saopštila je kanadska policija, rekavši da se radi o antiislamskom zločinu iz mržnje.

“Postoje dolazi da je ovo bio planirani čin motiviran mržnjom”, rekao je detektiv Paul Waight, prenosi Reuters.

“Vjeruje se da su ove žrtve bili mete zato što su muslimani”, rekao je Waight.

Policija je u nedelju uhapsila dvadesetogodišnjeg Nataniela Vetmana, stanovnika Londona u Ontariju, koji je osumnjičen za napad. Optužen je po četiri tačke ubistva prvog stepena i zajednu tačku pokušaja ubistva.

London, Kanada
London, Kanada

Policija je također rekla da je porodica tražila da se imena žrtava još uvijek ne objavljuju. Jedna osoba preminula je na licu mjesta, dok su tri osobe preminule u bolnici. Devetogodišnji dječak preživio je napad i nalazi se u bolnici sa ozbiljnim posljedicama.

“Tugujemo za obitelji u kojoj su tri generacije sada preminule”, rekao je novinarima londonski gradonačelnik Ed Holder. “Ovo je bio čin masovnog ubistva počinjen nad muslimanima, protiv ljudi Londona i ukorijenjen u neizrecivoj mržnji”.

London se nalazi oko 200 kilometara udaljen od Toronta, a tamnošnja policija povezala se sa kanadskom kraljevskom policijom zbog potencijalnog podnošenja optužbi za terorizam.

Posljednji napad nad muslimanima u Kanadi najgori je od kada je 2017. godine muškarac u Quebecu u džamiji ubio šest osoba.

RSE

RSE
Autor/ica 8.6.2021. u 09:17