Polovica Sirijaca prisiljena napustiti svoje domove

tačno.net
Autor/ica 29.8.2014. u 09:38

Izdvajamo

  • U sve složenijem sukobu koji hara Sirijom od izbijanja u ožujku 2011. ubijena je 191 tisuća osoba. Uz izbjeglice, nasilje je rezultiralo sa 6,5 milijuna raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto svih Sirijaca bilo natjerano napustiti domove, od čega su više od polovice djeca, ističe UNHCR.

Povezani članci

Polovica Sirijaca prisiljena napustiti svoje domove

DPA

Uz izbjeglice, nasilje je rezultiralo sa 6,5 milijuna raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto svih Sirijaca bilo natjerano napustiti domove, od čega su više od polovice djeca, ističe UNHCR

ŽENEVA – Više od tri milijuna Sirijaca pobjeglo je od građanskog rata koji bijesni njihovom zemljom te su postali izbjeglice u susjednim zemljama, najviše u Libanonu, Turskoj i Jordanu, objavio je UN u petak.

»Kriza sa sirijskim izbjeglicama pogoršava se. Danas prelazi novu granicu s rekordnom brojkom od tri milijuna izbjeglih osoba«, priopćio je UNHCR dodajući da taj broj ne uključuje stotine tisuća drugih Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje ali se nisu registrirali kao izbjeglice.

Velika većina Sirijaca izbjegla je u susjedne zemlje – u Libanonu se nalazi 1,14 milijuna sirijskih izbjeglica, u Turskoj 815 tisuća, a u Jordanu 608 tisuća, objavio je UNHCR.

Prije manje od godinu dana broj registriranih sirijskih izbjeglica iznosio je dva milijuna, po UNHCR-u, koji je u izvješćima taj spektakularan rast objasnio »sve užasnijim uvjetima u zemlji«.

Stanje u zemlji oslikavaju »gradovi gdje je stanovništvo opkoljeno, ljudi gladni, a civili mete ili bezobzirno ubijani«.

U sve složenijem sukobu koji hara Sirijom od izbijanja u ožujku 2011. ubijena je 191 tisuća osoba.

Uz izbjeglice, nasilje je rezultiralo sa 6,5 milijuna raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto svih Sirijaca bilo natjerano napustiti domove, od čega su više od polovice djeca, ističe UNHCR.

HINA

tačno.net
Autor/ica 29.8.2014. u 09:38