Policija u Hong Kongu rastjerala prosvjednike: “Upali su dok smo spavali”

tačno.net
Autor/ica 17.10.2014. u 10:05

Policija u Hong Kongu rastjerala prosvjednike: “Upali su dok smo spavali”

HONGKONŠKA je policija u petak ujutro rastjerala prosvjednike s jedne ceste u gradu, gotovo tri tjedna nakon početka prosvjeda u kojima građani traže potpuno slobodne izbore.

Stotine policajaca uklonile su barikade u poslovnoj i stambenoj četvrti Mong Kok, otjeravši u toku od sat vremena s ceste prosvjednike koji nisu pružali vidljivi otpor, izvijestili su lokalni mediji.

U trenutku dolaska policije, na tome mjestu bilo je oko 30 prosvjednika, piše South China Morning Post.

“Oko 5,30 sati (po mjesnom vremenu) policija je upala kako bi uklonila prepreke na cesti, dok je većina prosvjednika još spavala”, rekao je novinaru njemačke agencije dpa aktivist Wong Yeung-tat. “Policija je zatražila da napustimo cestu, što smo mi odbili. Tražimo da nam se pridruži još prosvjednika”, dodao je.

Provladini aktivisti traže kažnjavanje profesora

Tijekom jutra broj prosvjednika u Mong Koku, na poluotoku Kowloon, povećao se na više od stotinu. Policija im je dopustila da nastave prosvjed uz rub ceste.

Prije ove policijske akcije, u srijedu je policija uklonila blokadu tunela blizu vladine četvrti, pri čemu je privela desetke prosvjednika.

Na drugim mjestima u gradu nalaze se još stotine prosvjednika.

Istodobno, provladini aktivisti u petak su prosvjedovali na kampusima Hongkonškog sveučilišta i Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, tražeći kažnjavanje dvaju profesora koji se nalaze među predvodnicima demokratskog pokreta.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 17.10.2014. u 10:05