Pod istragom humanitarni projekti u Siriji

tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 09:46

Pod istragom humanitarni projekti u Siriji

Humanitarna pomoć u Siriji, po procjenama UN-a, potrebna je za 13,5 miliona ljudi, uključujući šest miliona djece

Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) istražuje humanitarne projekte u Siriji, nakon što je slična američka istraga razotkrila slučajeve mita i prevare u nekim američkim projektima u toj zemlji.

Evropska komisija ističe da je EU mobilizirao više od pet milijardi eura kako bi pomogao ljudima u Siriji i sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Jordanu i Libanonu.

Humanitarna pomoć u Siriji, po procjenama UN-a, potrebna je 13,5 miliona ljudi, uključujući šest miliona djece. Od toga, više od pet miliona ljudi nalazi se u područjima koja su teško dostupna, pa je praćenje humanitarnih projekata ondje jako teško.

Bruxelles dodjeljuje bespovratna sredstva humanitarnim organizacijama, a Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) sada istražuje takve grantove odobrene dvjema nevladinim organizacijama – Međunarodnom medicinskom korpusu (IMC) i GOAL-u. Reuters doznaje da je riječ o projektima u Turskoj.

Pokretanje istraga ne znači da je bilo nepravilnosti

“OLAF može potvrditi da je otvorio dvije istrage o projektima, koji su imali za cilj poboljšanje zdravlja i dobrobiti sirijskih izbjeglica”, objavio je ured, ne želeći ulaziti u pojedinosti, jer su istrage u toku. OLAF naglašava da otvaranje istrage ne znači da je bilo nepravilnosti.

GOAL nije želio komentirati vijest, dok je glasnogovornica IMC-a potvrdila samo američku istragu koja je dovela do toga da je USAID privremeno zaustavio neke od svojih projekata u Siriji, napominjući da se njihovi ostali projekti u Siriji nastavljaju. Istaknula je, međutim, da njena organizacija preispituje i poboljšava svoje interne procedure.

USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj) objavio je u julu da je utvrdio slučajeve nezakonitog dogovaranja kompanija koje opskrbljuju humanitarnom pomoći i uposlenika svojih lokalnih partnera koji su primali mito. USAID-ove istrage obuhvatile su GOAL, IMC i Međunarodni spasilački odbor.

Jedan evropski dužnosnik potvrdio je da je američka istraga potaknula OLAF-ovu. “Usko sarađujemo s OLAF-om jer je to u našem interesu. Ali proučavajući naše knjige, računovodstvo i druge dokumente za sada nismo pronašli dokaze da je naš novac upleten u takve aktivnosti.”

balkans.aljazerra

tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 09:46