Hapšenja tokom marša izraelskih nacionalista u muslimanskoj četvrti u Jerusalimu

RSE
Autor/ica 30.5.2022. u 08:28

Hapšenja tokom marša izraelskih nacionalista u muslimanskoj četvrti u Jerusalimu

foto: reuters

Hiljade Izraelaca sa zastavama je marširalo u nedelju, 29. maja kroz srce muslimanske četvrti Starog grada Jerusalima tokom ultranacionalističke procesije koja redovno izaziva gnev Palestinaca, godinu dana nakon što su tenzije u Jerusalimu prerasle u rat, prenosi agencija AFP.

Više od 2.000 policajaca bilo je angažovano širom Jerusalima, dok je zbog “nedoličnog ponašanja” uhapšeno više od 20 osoba.

Palestinski Crveni krst saopštio je, prenosi AFP, da je u Starom gradu povređeno 40 Palestinaca.

“Marš zastave” organizuje se svake godine. Nijem Izraelci obeležavaju zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine.

Uoči marša došlo je do incidenata, kada je izraelski poslanik ultranacionalista Itamar Ben-Gvir u pratnji desetina svojih pristalica došao na najosetljivije sveto mesto u Jerusalimu, što je navelo Palestince da bacaju kamenice i petarde na izraelske policajce razmeštene u blizini.

Izrael tvrdi da je ceo Jerusalim njihova prestonica, ali Palestinci, koji tvrde da je istočni Jerusalim njihov glavni grad, vide marš kao provokaciju. Prošle godine, parada je izazvala jedanaestodnevni rat između Izraela i militanata u Gazi.

Nemiri su se desili u spornom području na vrhu brda koje poštuju Jevreji i muslimani. U kompleksu se nalazi džamija Al Aksa, treća najsvetija lokacija u islamu. To je takođe najsvetije mesto za Jevreje, koji ga zovu Hramska gora i poštuju je kao dom biblijskih hramova.

RSE

RSE
Autor/ica 30.5.2022. u 08:28