Dramatičan preokret: Samit Trampa i Kima opet na dnevnom redu

tačno.net
Autor/ica 28.5.2018. u 08:56

Dramatičan preokret: Samit Trampa i Kima opet na dnevnom redu

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo je potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva i susretu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom (Donaldom Trumpom), izjavio je u nedelju predsednik Južne Koreje Mun Đae In (Moon Jae-in).

U Vašingtonu (Washington) je američki predsednik izjavio da se pripreme za samit 12. juna sa severnokorejskim liderom nastavljaju, uprkos tome što je prošle sedmice otkazao sastanak.

Kako javlja Rojters (Reuters), na iznenadnom sastanku koji je održan u subotu Mun i Kim su se dogovorili da samit Sjedinjene Države-Severna Koreja treba biti održan, rekao je Mun.

“Predsednik Kim i ja smo se složili da bi samit trebalo održati 12. juna, i da naše težnje za denuklearizacijom Korejskog poluostrva i trajnim mirom ne bi trebalo zaustaviti,” dodao je južnokorejski lider.

Sastanak lidera dve Koreje je poslednji dramatični preokret u nedelji diplomatskih uspona i padova u vezi sa susretom lidera SAD i Severne Koreje, i dosad najjasniji znak da korejski lideri pokušavaju održati mogućnosti da se on desi uprkos otkazivanju.

Trampova administracija je zahtevala da Severna Koreja potpuno i nepovratno zatvori program nuklearnog oružja, podseća Reuters, a prvobitna odluka Kima i Trumpa o susretu usledila je nakon nekoliko meseci ratnih pretnji i uvreda između lidera oko severnokorejskog nuklearnog programa.

Američki zvaničnici su skeptični da će Kim ikada u potpunosti napustiti svoj nuklearni arsenal, a Mun je rekao da Severna Koreja još uvek nije uverena da može verovati sigurnosnim garancijama Sjedinjenih Država, piše Reuters.

Kako javlja Vašington post (Washington post)​ američki zvaničnici doputovali su u nedelju u Severnu Koreju radi razgovora o pripremama za mogući samit između predsednika SAD-a i severnokorejskog lidera. Očekuje se da će sastanci trajati u ponedeljak i u utorak.

Može li Južna Koreja spasiti samit?

Može li Seul spasiti samit, pita se Nju Jork Times (New York Times), koji podseća da je vest o sastanku predsednika Južne Koreje i severnokorejskog lidera tokom proteklog vikenda zapalila desetine miliona pametnih telefona u južnokorejskog prestonici.

“To je bio hrabar povratak za Muna, koji je doživljen kao tragičan posrednik pošto je predsednik Tramp otkazao planirani samit prošle sedmice sa Severnom Korejom,” ocenjuje NYT i podseća da je odustajanje od samita usledilo samo par sati nakon što je Mun napustio Belu kuću, što je doživljeno kao nacionalna i lična uvreda.

List dodaje i da postoje signali da Tramp i Kim Džong Un, koji sada imaju otvorene pozive iz Južne Koreje, ipak održe samit planiran za 12. jun.

NYT kaže da je Mun lider kritičan prema mega-konglomeratima u zemlji i da se svrstava u istu ravan sa siromašnom i radničkom klasom.

“Ali on je više Barak Obama (Barack Obama) nego Berni Sanders (Bernie Sanders). On ne koristi antiameričku retoriku i nije voljan ili ne može da dovede u pitanje veliku američku vojnu prisutnost na poluostrvu,” dodaje list.

Njujorški dnevnik smatra i da Mun mora korak po korak da napreduje, jer se u Južnoj Koreji svaka vrsta ambicioznih socijalnih reformi neizbežno tumači kao nešto previše blisko komunizmu, odnosno severnokorejskom modelu, što se smatra suprotstavljenom stranom.

“Kao dete izbeglica koji su pobegle sa severa tokom Korejskog rata, Mun želi da iskoristi taj strah u pozitivnom smeru. Mir sa Severnom Korejom je preduslov za napredak na jugu, a i bilo gde drugo,” zaključuje NYT.

Lista posledica Trampove akcije u Severnoj Koreji

Nakon što je američki predsednik prvobitno otkazao sastanak, u svojoj kolumni u Vašington postu (Washington post) En Eplbum (Anne Applebaum) ocenila je da rezultati otkazanog samita američkog predsednika i severno korejskog lidera nimalo nisu zabavni.

Autorka poručuje: “Zapamtite, Trampovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom nije vratilo Bliski Istok tamo gde je bio pre potpisivanja sporazuma 2015. godine, nego je situaciju vratio na još gore.”

Kao jednu od posledica Trampovog odustajanja od samita Eplbum je navela da Amerika više nema kredibilitet koji je imala ranije.

“Ovo je najvažnija posledica Trampovih impulsivnih odluka, prvo pristati na odlazak na samit bez upozorenja, a zatim otkazivati odlazak bez upozorenja,” stoji u tekstu Posta i dodaje se: “Sada kada je jasno koliko je Tramp želeo taj samit, koliko je želeo Nobelovu nagradu za mir koju mu je Foks Njuz (Fox news) obećao, i koliko je brzo prestao da Kima nazove “čovekom raketom” i “manijakom” i prešao na “vrlo otvorenog” i “vrlo časnog”, svaka dalja predsednikova pretnja zvučaće smešno”.

Autorka smatra i da je ovakvim potezom bio unapređen prestiž i legitimitet lidera Severne Koreje te ocenjuje da je održavanje sankcija u tom slučaju teže.

“Sankcije su nezgodno diplomatsko sredstvo: imaju šansu da uspeju samo ako sankcionisana zemlja veruje da će one biti dosledne, jednoglasne i da će trajati dugo,” smatra Eplbaum.

Ona kaže i da ova priča može da ima druge čudne neželjene efekte, odnosno da se može pojaviti informacija da ja savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton (John Bolton) pokušavao da sabotira samit posredstvom nesmotrenih komentara.

RSE

tačno.net
Autor/ica 28.5.2018. u 08:56