Pentagon odbio prijedlog Poljske da NATO zemlje pošalju borbene avione Ukrajini

tačno.net
Autor/ica 10.3.2022. u 09:18

Pentagon odbio prijedlog Poljske da NATO zemlje pošalju borbene avione Ukrajini

Foto: Grigory Dukor/Reuters

Pentagon je u srijedu zalupio vrata bilo kakvim planovima za isporuku borbenih aviona MiG Ukrajini, čak i preko druge zemlje, nazivajući to „visoko rizičnim“ poduhvatom koji neće značajno promijeniti efikasnost ukrajinskih zračnih snaga.

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je novinarima da je ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao sa svojim poljskim kolegom u srijedu i iznio mu procjenu SAD-a. Rekao je da SAD traže druge opcije koje bi Ukrajini u vojnom smislu značile više, kao što su protivvazdušna odbrana i sistemi protivoklopnog naoružanja.

Poljska je rekla da je spremna predati avione MiG-29 NATO-u koji bi potom mogli biti isporučeni Ukrajini, ali Kirby je rekao da su američke obavještajne službe zaključile da bi se to moglo smatrati eskalacijskim i izazvati “značajnu” reakciju Rusije.

Kirbiy je rekao da pojedine zemlje NATO-a mogu same odlučiti koju pomoć će pružiti Ukrajini, ali je upitno da li bi iko poslao avione bez podrške SAD-a.

Niko ne želi da stoji sam iza akcije, koja bi mogla izazvati rusku odmazdu.

Pentagon je prijedlog Poljske odbacio kao “neodrživ”. U srijedu je državni sekretar Antony Blinken rekao da će na kraju svaka zemlja morati odlučiti za sebe.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris stigla je u Varšavu kasno u srijedu, iako je Bijela kuća rekla da neće pregovarati o pitanju aviona.

U scenariju koji je Poljska predložila, bilo bi na cijelom NATO savezu, koji odluke donosi jednoglasno, da odluči.

Poljska već prima više izbjeglica koji bježe od rata u Ukrajini nego bilo koja druga država usred najveće izbjegličke krize u posljednjih nekoliko decenija. Vijekovima je trpila invazije i okupacije Rusije, i još se plaši Rusije uprkos tome što je članica NATO-a, navodi AP.

Tokom posjete Beču u srijedu, poljski premijer Mateusz Morawiecki je insistirao da Poljska nije strana u ukrajinskom ratu i da bilo kakva odluka o tome da li će poslati borbene avione ne može biti pitanje samo za Varšavu.

Nosi rizik od “veoma dramatičnih scenarija, čak i gorih od onih s kojima se danas suočavamo”, tvrdi Morawiecki.

Iako velik i jak, NATO je također zabrinut zbog bilo kakvog čina koji bi mogao uvući njegovih 30 zemalja članica u širi rat s nuklearno naoružanom Rusijom. Pod garancijom kolektivne sigurnosti NATO-a, napad na jednu članicu mora se smatrati napadom na sve.

RSE

tačno.net
Autor/ica 10.3.2022. u 09:18