Jemen: Više od 100 mrtvih u borbama za Hodeidu

tačno.net
Autor/ica 3.6.2018. u 08:08

Jemen: Više od 100 mrtvih u borbama za Hodeidu

Više od 100 ljudi je izgubilo život za manje od nedelju dana u borbama za jemensku luku Hodeida, koja je u rukama pobunjenika, rekli su u subotu medicinski i vojni izvori.

Snage lojalne međunarodno priznatom predsedniku Jemena Abd Rabou Mansuru Hadiju su uz podršku koalicije koju predvodi Saudijska Arabija poslednjih dana napredovale na 290 kilometara od Hodeide, odakle žele da isteraju pobunjene Hutije koje podržava Iran.

Hodeida, luka na Crvenom moru, glavna je tačka ulaska u Jemen uvoza i humanitarne pomoći. Arapska koalicija navodi da je to mesto odakle šiitski pobunjenici napadaju brodove i mesto preko koga im Iran doprema oružje, što Teheran negira.

Ofanzivu vladinih snaga podržava avijacija koalicije a komandnim centrom rukovode trupe Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bolnice u području Adena, na jugu zemlje gde se nalazi uporište vlade, navele su da su primile 52 tela, od čega 20 vojnika, izmedju petka i subote, što bilans mrtvih od početka ofanzive povećava na 110. Deluje da su preostali leševi pobunjenika.

Prema jednom izvoru iz vojske, pobunjenici su u subotu napravili zasedu za vojni konvoj u području Hodeide, u mestu oko 230 kilometara zapadno od prestonice Sane.

Pobunjeničko zauzimanje Sane 2015. i velikih delova teritorije Jemena izazvalo je intervenciju Saudijske Arabije i njenih saveznika.

Ujedinjene nacije su izrazile bojazan da će tekuća vojna operacija negativno uticati na dostavu humanitarne pomoći, budući da preko 70 odsto dolazi preko Hodeide.

RSE

tačno.net
Autor/ica 3.6.2018. u 08:08