Parlament Rusije danas potvrđuje novog premijera

AJB
Autor/ica 16.1.2020. u 09:25

Parlament Rusije danas potvrđuje novog premijera

Foto: Reuters

Parlament Rusije razmotrit će u četvrtak imenovanje novog premijera ove države, kojeg je u srijedu imenovao Vladimir Putin, nakon iznenadne ostavke vlade na čelu s Dmitrijem Medvedovim i najave ustavnih promjena.

Dodaje se kako je rasprava u ruskoj Dumi samo formalnost, jer je ona u potpunosti pod kontrolom zastupnika odanih Putinu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

On je u srijedu za novoga premijera imenovao Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave, objavio je Kremlj.

Putin je imenovanje poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost, navodi se u saopćenju.

Značajne pozicije i visoka primanja

Nepoznat široj javnosti, Mišustin je deset godina na dužnosti direkotra porezne uprave, gdje je izgradio ugled uspješnog čovjeka.

Krajem 1980-ih je diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. godine ulazi u rusku upravu, kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Vršio je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. godine dolazi na čelo ruske porezne uprave, sa zadatkom da je temeljito modernizira.

Mišustin je oženjen i otac troje djece.

Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih zvaničnika, po pisanju časopisa Forbes, s prihodima od 2,7 miliona eura.

Putin trenutno vrši četvrti mandat – prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. godine, a treći i četvrti od 2012. do 2024. godine, budući da je mandat produžen na šest godina.

Putin predlaže izmjene Ustava

Iznenadne promjene tumače se kao Putinovo pripremanje terena za period nakon 2024. godine, kada mu ističe sadašnji mandat i on se nema pravo ponovo kandidirati za predsjednika.

U srijedu, u govoru o stanju nacije, predložio je referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka mandata.

Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao kako zagovara promjene Ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.

Te Putinove izjave već su izazvale nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine.

Popularnost u narodu, ali i kritike

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata.

I dalje uživa popularnost među mnogim građanima, koji ga smatraju stubom stabilnosti, dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu kako on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u Ustavu.

AJB

AJB
Autor/ica 16.1.2020. u 09:25