Panika na Wall Streetu zbog sloma berze

tačno.net
Autor/ica 6.2.2018. u 09:42

Panika na Wall Streetu zbog sloma berze

foto: Reuters

Panika je zavladala u ponedjeljak na Wall Streetu gdje je glavni indeks newyorške burze drastično pao nakon višemjesečne burzovne euforije o kojoj se predsjednik Donald Trump redovito pohvalno očitovao.

Dow Jones Industrial Average je naglo pao u drugom dijelu dana i u manje od sat vremena prešao pragove od 500, 1.000 i 1.500 izgubljenih bodova. Sad je na najnižoj razini, s padom većim od 10 posto u odnosu na zadnji rekord zabilježen 26. siječnja.

Strmoglavi pad koji su televizije izravno prenosile, privlačio je pozornost prolaznika u New Yorku, izvijestio je novinar AFP-a.

Nakon manjeg oporavka pred kraj dana, Dow Jones je najposlije pao za 4.60 posto.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 3,78 posto, a S&P 500 koji čini petsto najvećih kompanija izlistanih na burzi u Sjedinjenim Državama,  4,10 posto.

Ova korekcija se događa na dan kada Jerome Powell preuzima dužnost guvernera američke središnje banke koju je dosad obnašala Janet Yellen, jedina žena na toj dužnosti.

No mnogi promatrači su je odavno očekivali.

Bijela kuća je u izjavi za mrežu CNBC u ponedjeljak rekla da je “uvijek zabrinuta kada vrijednost tržišta pada”.

No glasnogovornik je, govoreći nešto kasnije o “kratkoročnoj fluktuaciji tržišta”, napomenuo da je američko gospodarstvo i dalje “veoma snažno” i “ide u dobrom smjeru”.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u trenutačno je na najnižoj razini u zadnjih sedamnaest godina a rast BDP-a se u 2017. ustalio na 2,3 posto.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 6.2.2018. u 09:42