Eksplozije potresle miting u Ankari

tačno.net
Autor/ica 10.10.2015. u 11:20

Eksplozije potresle miting u Ankari

Snažna eksploziji odjeknula je u subotu nedaleko od glavne željezničke stanice u Ankari. Broj poginulih u turskoj prijestolnici je 86, prenosi Reuters izjavu državnog ministra zdravstva Mehmeta Muezzinoglua (Muezinolu).

On je istakao da je najmanje 186 osoba povrijeđeno, a 28 njih se nalazi na intenzivnoj njezi. Muezzinoglu je dodao da su 62 osobe umrle na mjestu napada, a da su 24 lica podlegla povredama u bolnici.

Meta napada bio je mirovni marš opozicije koja poziva na okončanje nasilja sa kurdskim separatistima, pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turski premijer Ahmet Davutoglu (Davutolu) izjavio je da postoje jaki dokazi da su dva bombaša-samoubice izveli napad na skupu u Ankari.

Zbog tog bombaškog napada, najsmrtonosnijeg te vrste na tlu Turske, Davutoglu je proglasio trodnevnu žalost u zemlji, prenio je Reuters.

“Prema informacijama kojima trenutno raspolaže Ambasada BiH u Ankari, među nastradalima u eksplozijama u tom turskom gradu nije bilo državljana BiH”, potvrdio je za agenciju Fena Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Navodi da, s obzirom na karakter skupa u Ankari, uoči kojeg su se i dogodile spomenute eksplozije, nije bilo za očekivati da bude stranih državljana, ali uvijek postoji mogućnost da je neko od slučajnih prolaznika mogao nastradati.

“Stoga će Ambasada BiH”, ističe Regoje,“nastaviti da provjerava informacije kako bi se utvrdilo da među nastradalima nema bh. državljana.”

Turski premijer je naveo da se sumnja da bi za napad u Ankari mogli da budu odgovorni organizacija “Islamska država”, militanti iz Radničke partije Kurdistana ili zabranjene ljevičarske organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C).

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak protesta protiv sukoba između države i kurdskih militanata u jugoistočnoj Turskoj.

Predstavnici turske vlade tvrde da je eksplozija teroristički akt, a istražni tim smatra da je za nju odgovoran bombaš samoubica.

Istovremeno, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdogan) snažno je osudio dvostruki bombaški napad danas u Ankari ističući da su meta napada bili jedinstvo države i njen mir.

Erdogan je pozvao na “solidarnost i odlučnost kao najvažniji odgovor na teror”, navodi se u pisanom saopšenju iz kancelarije predsjednika.

Turski predsjednik je poručio da su oni koji stoje iza napada imali za cilj da izazovu podjele između dijelova društva, prenosi Reuters.

Vođa prokurdske HDP partije optužio je vladu Turske za napad i otkazao sve predizborne mitinge.

HDP jedna je od opozicionih stranaka koja je planirala da u subotu u podne (po lokalnom vremenu) održi miting sa kojeg bi, kako je navela, pozvala na mirne i demokratske izbore u Turskoj.

(Snimak trenutka eksplozije u Ankari / Youtube)

Međunarodne reakcije

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini (Federika Mogerini) i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn (Johanes Han) uputili su u subotu nakon bombaškog napada u Ankari izraze saučešća i solidarnosti Turskoj i pozvali je na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

I Vašington je osudio bombaški napad u turskoj prijestonici Ankari ocijenivši da je u pitanju “užasni teroristički čin protiv mirnih demonstracija”.

“U svjetlu nasilja u Turskoj i regionu od velikog je značaja da svi turski građani ostanu mirni i da se ujedine u borbi protiv terorizma”, saopštio je američki State Department.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države solidarne sa turskim narodom i potvrđuje se riješenost da se nastavi saradnja sa Turskom u borbi protiv terorizma.

RSE

tačno.net
Autor/ica 10.10.2015. u 11:20