Otvorena birališta na simboličnom referendumu u Kataloniji

tačno.net
Autor/ica 9.11.2014. u 10:39

Otvorena birališta na simboličnom referendumu u Kataloniji

Španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je u subotu u govoru pred članovima svoje Narodne stranke da se “u ponedjeljak treba vratiti zdravom razumu i razgovarati u okviru ustava i zakona”

Birališta na neobvezujućem referendumu o neovisnosti Katalonije otvorena su u nedjelju ujutro, a španjolska vlada nazvala ga je beznačajnim i pozvala na obnovu dijaloga.

Španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je u subotu u govoru pred članovima svoje Narodne stranke da se “u ponedjeljak treba vratiti zdravom razumu i razgovarati u okviru ustava i zakona”.

Ne očekuje se da će vlast u Madridu intervenirati u simbolično izjašnjavanje o neovisnosti.

Formalni ali jednako neobvezujući referendum o neovisnosti Katalonije trebao se održati 9. studenoga, ali ga je blokirao španjolski Visoki sud.

Katalonski nacionalisti ipak su ustrajali u nakani da održe simbolično izjašnjavanje i prikupe dovoljno glasova da jednu od najsnažnijih španjolskih pokrajina jednoga dana povedu u neovisnost.

Na poziv katalonskog predsjednika Artura Masa, 5,4 milijuna birača te sjeveroistočne pokrajine pozvano je odgovoriti na dva pitanja: žele li da Katalonija postane država? Ako da, žele li da bude neovisna država?

Ustavni sud, kojemu se dvaput obratila španjolska vlada, oba je puta naredio odgodu referenduma kako bi dobio vremena da se očituje o meritumu predmeta.

No službena Barcelona odlučna je održati barem simbolično izjašnjavanje, dok za vladu u Madridu ta simbolika nije ništa drugo do paravan za referendum.

Mas, izabran za predsjednika Katalonije 2012., kada je obećao raspisati referendum o neovisnosti, tvrdi da simbolično glasovanje nije protuzakonito, da ga organiziraju volonteri i da se ne radi o referendumu.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 9.11.2014. u 10:39