Generalni sekretar UN se sastaje sa Putinom u Moskvi

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 09:04

Generalni sekretar UN se sastaje sa Putinom u Moskvi

Foto: Lev Radin/Pacific Press/REX/Shutterstock

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš trebalo bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kasnije u utorak, 26. aprila, u Moskvi, ali BBC javlja da su očekivanja od sastanka mala nakon nekoliko do sada neuspešnih diplomatskih napora.

Očekuje se da će se razgovori Putina i Gutereša usredsrediti na opkoljeni grad Mariupolj na jugu zemlje gde, uprkos proglašenju pobede, ruske snage nisu uspele da zauzmu čeličanu Azovstal.

Ukrajinske snage saopštile su ranije u utorak da je Rusija nastavila da blokira jedinice u fabrici. Ukrajina je zatražila od Gutereša da garantuje humanitarni koridor za evakuaciju civila koji se nalaze u Azovstalu.

Očekuje se da će šef UN u četvrtak otputovati u Kijev gde će se sastati sa predsednikom Volodomirom Zelenskim.

SAD takođe treba da započnu pregovore o odbrani u vezi sa Ukrajinom sa desetinama zemalja 26. aprila, a američki ministar odbrane Lojd Ostin je domaćin sastanka u Nemačkoj.

Razgovori se dešavaju u trenutku kada je moskovski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da je rizik od Trećeg svetskog rata „ozbiljan“ i kritikovao pristup Kijeva ometanju mirovnih pregovora.

“Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti”, rekao je Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Povodom sukoba u Ukrajini, on je rekao da je uveren da će se sve završiti potpisivanjem sporazuma. Ali, kako je dodao, uslovi ovog sporazuma zavisiće od borbene situacije na terenu, u trenutku kada bi takav sporazum postao realnost.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je, međutim, odgovorio da Lavrov pokušava da „uplaši svet“ da ne podrži Ukrajinu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

RSE

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 09:04