Osumnjičeni za terorizam u Crnoj Gori na potjernici Interpola

Slavica Brajović
Autor/ica 6.1.2017. u 11:00

Osumnjičeni za terorizam u Crnoj Gori na potjernici Interpola

Na internet stranici Interpola objavljene su potjernice sa fotografijama ruskih državljana Eduarda Širokova (45) iz grada Čita i Vladimira Popova (36) iz Kirganstaja, koje crnogorski istražni organi traže zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i podstrekavanja na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Interpol je objavio i potjernice sa fotografije srpskih državljana Nemanje Ristića (43) iz Beograda i Predraga Bogićevića (47) iz Kragujevca, osumnjičenih za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Na crvenoj, međunarodnoj potjernici, piše da se za ovim osobama traga na osnovu naloga i naredbe za sprovođenje istrage crnogorskog pravosuđa uz preporuku da se, ukoliko neko ima bilo kakve informacije, kontaktira nacionalna policija ili Generalni sekretarijat Interpola.

Dok su slike srpskih državljana Ristića i Bogićevića već objavljivane u medijima, prvi put su javno objavljene fotografije dvojice ruskih državljana Širokova i Popova.

Srpski državljanin Miloš Jovanović, osumnjičen za planiranje terorističkih napada uoči parlamentarnih izbora, dobrovoljno se predao crnogorskim istražiteljima 30. decembra prošle godine i nalazi se u zatvoru u Spužu, u blizini Podgorice.

On se sumnjiči da je imao zadatak da 16. oktobra inscenira napad na prostorije opzicionog Demokratskog fronta (DF) što je bio dio šireg scenarija za izazivanje incidenata.

Srpski organi obaviješteni su još početkom decembra o raspisivanju potjernice za Ristićem i Bogićevićem, ali oni do danas nijesu uhapšeni. I ruskim nadležnim organima je saopšteno da je protiv dvojice njihovih državljana pokrenuta istraga i zatražili njihovo saslušanje.

Prema ranijim istražnim navodima crnogorskog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovnog kriminala, pomenuti ruski i srpski državljani imali su zadatak da na dan parlamentarnih izbora, na kraju izbornog dana, ispred zgrade Skupštine Crne Gore izazovu incidente koji bi rezultirali proglašenjem pobjede opozicionog Demokratskog fronta.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Milivoje Katnić ranije je više puta rekao da će crnogorski organi u potpunosti utvrditi sve okolnosti planiranog terorističkog napada u Crnoj Gori.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je u nedavnom intervjuu za RSE istakao očekivanja da Srbija i Rusija, u skladu sa principima međunarodno-pravne saradnje, otkriju i liše slobode ova lica.

RSE

Slavica Brajović
Autor/ica 6.1.2017. u 11:00