OPET SAMO OSUĐUJU: Vijeće sigurnosti UN-a:Postignut dogovor o Siriji

Autor/ica 3.8.2011. u 13:13

OPET SAMO OSUĐUJU:  Vijeće sigurnosti UN-a:Postignut dogovor o Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija postiglo je u srijedu dogovor o tekstu koji osuđuje represiju sirijskog režima nad demonstrantima.

Tekst, koji je u toku dana usvojen u formi deklaracije, manje obavezujućoj od rezolucije, “osuđuje brojna kršenja ljudskih prava i silu koju su sirijske vlasti koristile protiv građana”, navodi se u tekstu deklaracije čiju je kopiju dobila agencija AFP.

Tekst poziva “sirijske vlasti da u potpunosti poštuju ljudska prava i svoje obaveze iz međunarodnog prava” i dodaje da “odgovorni za nasilje treba da polože račune”.

Nacrt deklaracije navodi obećanja predsjednika Bašara el-Asada o reformama i “žali što nema napretka u provođenju tih obaveza“.

Posljednje promjene u formulaciji teksta navele su Rusiju, koja je zaprijetila da će staviti veto, da povuče primjedbe. Ruski ambasador Vitalij Čurkin je ocijenio kako je nova verzija “uravnotežena”.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti nije usvojilo nijednu rezoluciju ni deklaraciju o Siriji otkako su 15. marta počele demonstracije protiv Asadovog režima.

Rusija, Kina i još jedna grupa zemalja blokirale su svaku akciju Vijeća plašeći se da to ne dovede do vojne intervencije, kao u Libiji.

Autor/ica 3.8.2011. u 13:13