Opća skupština UN-a danas odlučuje o Siriji

Autor/ica 3.8.2012. u 11:50

Opća skupština UN-a danas odlučuje o Siriji

Opća skupština UN-a trebala bi u petak glasovati o rezoluciji koju su predložile arapske države a koja osuđuje bombardiranje pobunjeničkih gradova u Siriji i poziva na političku tranziciju u toj zemlji. 

 

Inicijativa ima simboličko značenje jer Opća skupština može dati samo preporuke, za razliku od Vijeća sigurnosti UN-a. No mogla bi pridonijeti jačanju pritiska na Damask ako 193 države članice u velikom broju glasuju za rezoluciju. Rezolucijom se osuđuje i Vijeće sigurnosti UN-a zbog toga što nije zaustavilo nasilje u Siriji što predstavlja pritisak na Kinu i Rusiju koje su u Vijeću sigurnosti već tri puta blokirale poteze protiv vladajućeg režima u Siriji. 

Glasovanje će se održati nakon što je međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan podnio ostavku jer njegov mirovni plan nije proveden. Objavljujući svoju odluku u četvrtak Annan je kazao kako je njegova misija postala neizvediva zbog rastućeg nasilja u Siriji ali i “neprekidnog međusobnog optuživanja” unutar Vijeća sigurnosti UN-a koje je onemogućilo postizanje bilo kakvog konsenzusa o političkom rješenju. 

Nacrtom rezolucije osuđuje se režim predsjednika Bašara al Asada zbog upotrebe teškog naoružanja te zbog toga što nije povukao vojsku iz civilnih područja. Kako bi osigurale što veću potporu u Općoj skupštini, zemlje koje su izradile nacrt rezolucije, iz njega su izbacile poziv Al Asadu da odstupi s vlasti. Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud kazao je kako će glasovanje pokazati da Rusija i Kina predstavljaju “vrlo malu manjinu” u Općoj skupštini. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Ćurkin pak odgovora da su zemlje koje stoje iza ove rezolucije upravo one koje su u Siriju poslale najveće količine oružja kao pomoć pobunjenicima. 

(Hina)

Autor/ica 3.8.2012. u 11:50