Erdogan kandidat na predsjedničkim izborima

tačno.net
Autor/ica 2.7.2014. u 11:50

Erdogan kandidat na predsjedničkim izborima

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) danas je zvanično objavila kandidaturu premijera Recepa Tayyipa Erdogana na predstojećim predsjedničkim izborima, javlja Anadolija.

Zamjenik predsjednika AKP-a Mehmet Ali Sahin saopštio je da je jednoglasnom odlukom delegata AKP-a  donesena odluka da aktuelni premijer Turske bude kandidat za predsjednika te zemlje.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan 10. augusta i to će biti prvi put da Turci biraju predsjednika neposredno na izborima, jer je do sada Parlament birao šefa države.

Erdogan je jedan od osnivača stranke, zajedno sa aktuelnim predsjednikom Abdullahom Gulom. Osnovana je 2001. godine kao 39. politička partija u zemlji. Stranka koju predvodi Erdogan od tada je u dva navrata samostalno formirala vladu nakon izbora 2002. i 2007. godine.

S druge strane, sekularna Republikanska narodna stranka (CHP) i Nacionalni porket (MHP) imat će zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, a to je bivši generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu.

Slobodna demokratska partija (HDP) je iz svojih redova kandidovala potpredsjednika partije Selahattina Demirtasa.

Petogodišnji mandat

Predsjednik Republike Turske bira se na izborima na mandat od pet godina, a mandat 11. turskog predsjednika Abdullaha Gula produžen je na sedam godina.

Predsjednik vrši dužnost šefa države i funkciju vrhovnog zapovjednika turske vojske, a u slučaju putovanja u inostranstvo ili spriječenosti po dužnosti ga mijenja predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske.

Kandidat za predsjednika mora biti stariji od 40 godina i biti visokoobrazovana osoba.

Jedna osoba može najviše dva mandata biti na toj funkciji, a izborom na čelo zemlje predsjednik prekida članstvo u političkoj stranci i gubi status zastupnika u Parlamentu.

Erdoganov AKP uvjerljivo je osvojio lokalne izbore u Turskoj 30. marta.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 2.7.2014. u 11:50