Novi Snowdenovi dokumenti otkrivaju: NSA “rutinski” dijeli obavještajne informacije s Izraelom

tačno.net
Autor/ica 12.9.2013. u 09:17

Novi Snowdenovi dokumenti otkrivaju: NSA “rutinski” dijeli obavještajne informacije s Izraelom

Najnoviji dokumenti dobiveni preko Edwarda Snowdena, objavljeni u listu The Guardian, otkrivaju kako NSA regularno dijeli svoje obavještajne podatke s Izraelom, bez da se uopće pritom uklanjaju informacije o američkim građanima.

Jučer, 11. rujna, The Guardian je objavio dokumente o tajnom zakonu koji je stupio na snagu 2009. prema kojem se osobni podaci američkih građana, uključujući telefonske poziv i internet promet, dijele s ključnim američkim saveznikom, Izraelom.

Dokument, memorandum na 5 stranica kojeg je autorizirala američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost (NSA) na početku Obaminog prvog mandata, otkriva detalje o suradnji između NSA i izraelske obavještajne službe SIGINT koja je zadužena za prikupljanje i dešifriranje obavještajnih podataka. Izarelski SIGINT se često u vojnim dokumentima naziva i ISNU (Izraelska SIGINT Nacionalna Jedinica)

U dokumentu se specifično ističe kako se radi o “ugovoru” po pitanju “direktnog dijeljenja obavještajnih podataka prikupljenih od strane NSA-a s izraelskim obavještajnim službama”. Nadalje, u dokumentu se navodi kako podaci uključuju sve od fakseva, glasa, transkripata do DNI (Digitalni mrežni obavještajni podaci) sadržaja.

Prema dokumentu, Izrael može primati podatke o svim američkim stanovnicima, osim jedne skupine – američkih dužnosnika. Naime, u tekstu dokumenta se navodi: “Izraelska strana mora uništiti komunikaciju ako prepozna da se radi o dužnosnicima američke Vlade”. Konkretno, dužnosnici iz ovih institucija trebali bi biti izuzeti: Bijela Kuća, vladini kabineti – izvršna vlast, Predstavnički Dom i Senat, Američko Federalno Pravosuđe.

No, drugi dokumenti – prema pisanju The Guardiana – otkrivaju kako je NSA svjesna “agresivnosti” izraelskih agencija. Tako jedan NSA dužnosnik u dokumentu iz 2008. ističe: “S jedne strane Izraelci su izuzetno dobri obavještajni partneri, no s druge strane ciljaju nas kako bi otkrili naša stajališta po pitanju problema na Bliskom Istoku”.

“Jedna od najvećih prijetnji NSA-u su zapravo prijateljske obavještajne službe, poput izraelskih. Postoje parametri po pitanju što dijelimo s njima, ali razmjena je tako ogromna da ponekad dijelimo i više nego smo namjeravali”, ističe se u istom dokumenti iz 2008.

Novinari Guardiana koji su radili na aktualnom izvještaju, Glenn Greenwald, Laura Poitras i Ewen MacAskill, ističu kako iz NSA ne poriču autentičnost ovih dokumenata, ali ističu kako se sve obavlja pod procedurama koje “štite prava privatnosti”.

Zanimljivo je primijetiti kako možda i najkontroverznija objava do sada dolazi na 12. obljetnicu terorističkog napada na New York. Naime, upravo je napad 11. rujna 2001. iskorišten za masovnu intruziju i kršenje prava privatnosti pojedinaca u SAD-u.

Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, tu je sve jasno. Mnogima danas izgleda kako aktualna politička vlast u SAD-u više brine za nacionalne interese Izraela nego za interese SAD-a. To nije tajna, dovoljno je primijetiti kako u gotovo svakom vanjskopolitičkom govoru, pa i u Obaminom obraćanju naciji prije dva dana, “sigurnost Izraela” se uvijek ističe kao najviši prioritet. Izrael je trajno američko uporište i kontrolni centar cijelog Bliskog Istoka, to također nije tajna, no pitanje je kako će američki stanovnici reagirati na ovakve vijesti.

advance

tačno.net
Autor/ica 12.9.2013. u 09:17