Alijansa u istočnoj Evropi: Orbanovi novi protivnici

Philipp Fritz
Autor/ica 31.10.2019. u 08:36

Alijansa u istočnoj Evropi: Orbanovi novi protivnici

Budimpeštanski gradonačelnik Gergely Karacsony (lijevo) i njegov varšavski kolega Rafal Trzaskowski
Foto: FERENC ISZA/AFP; picture alliance/Beata Zawrzel/NurPhoto

Novi liberalni gradonačelnik Budimpešete izaziva premijera: On sklapa savez sa svojim kolegom u Varšavi i najavljuje plan za fondove iz EU – neviđen izazov.

Piše: Philipp Fritz
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ko kod kuće nema prijatelja taj ih mora tražiti negdje drugdje. Tako je bar mogao misliti 13. oktobra iznenađujuće izabrani gradonačelnik Budimpešete, Gergely Karacsony.

On je mogao doduše zamijeniti svoga prethodnika iz partije Fidesz premijera Viktora Orbana ali će zato morati svojim glavnim gradom u budućnosti vladati kao galskim selom u Rimskom carstvu.

Jer Orbanovo desničarski populisti raspolažu sa dvotrećinskom većinom u parlamentu. Orban je već prije izbora zaprijetio da će, u slučaju pobjede opozicije u glavnom gradu, zatvoriti priliv novaca Budimpešti. Šta sada?

Gradonačelnik Karácsony mora postati kreativan – i on to radi. U poljskim dnevnim novinama „Gazeta Wyborcza“ 44 – godišnjak je sada najavio da će založiti pakt slobodnih gradova. Time on misli na glavne gradove zemalja Višegrada (V4) Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke.

Njegove tamošnje kolege su naime u sličnoj neugodnoj situaciji kao i on: kao liberalne, progresivne gradske vođe oni su – iako u različitim nijansama – u konfliktu sa nacionalno konzervativnim ili populističkim vladama njihovih zemalja.

Karacsony zato želi da se alijansa četiri glavna grada u Briselu založi za to da podsticajna sredstva iz EU, naprimjer za infrastrukturne projekte, ubuduće idu direktno u Budimpeštu ili Prag a ne prvo u državnu vladu koja ih onda dijeli.

To je veoma odvažan plan, uostalom jedan gradonačelnik otvoreno zahtjeva da se nacionalne vlade u EU zaobiđu. Karacsony međutim kaže da je o tome već razgovarao sa potpredsjednikom EU komisije Fransom Timmermanom i komisija bi „tome izašla u susret“.

To bi moglo ležati u tome da sve odgovara konceptu koji je tek nedavno diskutovan u EU komisiji. Već od 2015. uredi EU su u sporu sa Varšavom. Razlog zato je takozvana reforma pravosuđa kojom poljska vlada dobija kontrolu nad sudovima u zemlji. EU smatra da je to jasna povreda principa državnopravnosti – što Varšava odbacuje.

Komisija je doduše povela postupak za ispitivanje državopravnosti protiv Poljske, na čijem kraju bi moglo biti oduzimanje prava glasanja, ali uprkos tome već četiri godine nema pomaka u sporu. Poljska se pokazuje tvrdoglava kao i Mađarska. I protiv Orbanove vlade poveden je odgovarajući postupak. Obje zemlje se zbog toga osjećaju da su postavljene na stup srama.

Dolazi li ispitni mehanizam za pravnu državu?

Predložena šefica Komisije Ursula von der Leyen je zbog toga uvela u igru jedan novi mehanizam: Ispitivanje pravne države u svakoj državi članici EU.  „Radi se o tome da se ne ukazuje prstom na pojedine članice EU“, rekla je von der Leyen.

Ovo ispitivanje, ukoliko bi do njega došlo, moglo bi ne biti za Poljsku i Mađarsku pozitivno i moglo bi sa sobom povući kaznene mjere, naprimjer potporna sredstva mogla bi biti obustavljena.

Ali može li biti pravično kazniti cijelu zemlju zbog grešaka njene vlade? Upravo na ovo cilja gradonačelnik Karacsony iako ne upotrebljava izraz kontrola pravne države.

Njegova ideja da se glavni gradovi direkto potpore ne bi vodila samo tomu da budu nezavisni od dobre volje državne vlade u raspodjeli novca. Direktna potpora bi također osigurala da, ako se ukinu subvencije EU Poljskoj i Mađarskoj, ne trpe oni koji se u svojim zemljama bore za pravnu državu kao upravo liberalni gradonačelnici.

Da li će Karscony uspjeti ostaje da sačekamo. To da je on svoju inicijativu predstavio baš u jednim poljskim novinama a ne u mađarskim nije slučajno. Naime Karacsony je kratko prije toga razgovarao sa varšavskim gradonačelnikom Rafalom Trzaskowskim.

Međunarodno dobro povezani bivši poslanik EU je njegov najvažniji saveznik. Trzaskowski, opozicionar kao i Karacsony podržava njegovu inicijativu. On sam takođe treba podršku.

Jer 13. oktobar, dan velike pobjede za Karacsonija u Mađarskoj bio je za Trzaskowskog jedan od njegovih najvećih poraza. Njegova partija, građanska platforma (PO), ostvarila je u parlamentarnim izborima mizeran rezultat. Nacionalkonzervativna vladajuća partija Pravo i pravičnost (PiS) dobila je više od pola mjesta u parlamentu.

Uveče nakon izbora na licu Trzaskowskog bilo je vidjeti razočarenje. On je znao da će mu njegovi protivnici i dalje otežavati vladanje u glavnom gradu.

Ni u jednom glavnom gradu V4 konflikt između gradonačelnika i vlade nije tako vidljiv kao u Varšavi; Trzaskowski je stalno žrtva kampanja klevetanja u medijima bliskim vladi. Dakle ne čudi da i on u Briselu već agituje za „koaliciju gradova“. Trzaskowski ukazuje na društvene mreže koje već postoje, kao Eurocites, kojima se takođe radi o upotrebi strukturnih sredstava EU.

Da su glavni gradovi V4 ipak u drugačijoj situaciji nego Berlin ili Pariz Karcsony razumije i naglašava: „Mi nećemo dopustiti da demokratija u našim zemljama bude razorena“.

welt.de

Philipp Fritz
Autor/ica 31.10.2019. u 08:36