Pakistan: U napadu na školu ubijena 84 učenika

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 12:14

Pakistan: U napadu na školu ubijena 84 učenika

U napadu talibana na vojnu školu u Peševaru, na sjeverozapadu Pakistana, poginulo je više od 100 ljudi, među kojima je 84 djece a u dvije bolnice se nalaze još desetine ranjene djece.

Talibani drže neidentificiran broj djece kao taoce, izjavio je lokalni zvaničnik a prenosi Reuters. Glasnogovornik Talibana je izjavio da je napad “osveta zbog toga što vojska napada njihove obitelji, te da su željeli da i oni osjete što je bol”.

Vojni zvaničnici na licu mjesta su za Pakistanski servise RSE izjavili da je je najmanje šest napadača ušlo u školu u kojoj se nalazilo 500 učenika i osoblja.

“U Mješovitoj vojnoj bolnici se nalaze tijela 60 poginulih a još 24 tijela su u bolnici Lady Reading,” Pervez Hatak, prvi ministar provincije u kojoj se nalazi Pešavar, izjavio je za lokalne medije.

Pakistan

Foto: AP

Muhamed Horasani, glasnogovornik talibana, je izjavio da su napadči imali instrukcije da napadnu samo vojno osoblje, u znak odmazde zbog vojne operacije protiv talibana u provinciji Sjeverni Vaziristan koja traje šest mjeseci.

Pakistanska vojska je saopštila da je ubila više od 1.100 militanata u Sjevernom Vaziristanu od početka operacija.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 12:14