Njemački ministar nema ništa protiv bodljikave žice na vanjskim granicama EU

tačno.net
Autor/ica 25.10.2021. u 09:57

Njemački ministar nema ništa protiv bodljikave žice na vanjskim granicama EU

foto: DW

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer rekao je da je migracijski pritisak na Njemačku i ostatak EU veoma visok i da je potrebno zaštititi vanjske granice, pa i “zelenu granicu”, što u prevodu znači postavljanje žice i zidova.

On je kazao da ilegalni migranti u Njemačku ulaze iz različitih pravaca.

“U Turskoj se povećava broj izbjeglica, masovno se povećava broj preko Poljske iz Bjelorusije i imamo mnogo ilegalnih ulazaka avionima iz Grčke. Moramo biti veoma oprezni”, dodao je u razgovoru za Bild.

Kaže da su putevi migranata prema Njemačkoj dobro poznate migracione rute.

“Iz Grčke preko država Zapadnog Balkana, s mediteranske rute preko Italije i, već nekoliko mjeseci, sve više istočnim putem iz Bjelorusije i Poljske. Osim toga, tu su i Afganistanci koji su prebačeni u druge zemlje EU nakon pada Kabula, a sada dolaze u Njemačku”, dodao je.

Na pitanje da li se zemlje članice EU mogu “zazidati i ograditi”, s obzirom na to da Poljska gradi ogradu na granici s Bjelorusijom, Seehofer odgovara:

“U skladu s evropskom idejom, uvjeren sam da moramo znati ko nam dolazi. Legitimno je da štitimo vanjsku granicu na način da spriječimo neotkrivene granične prelaze na zelenoj granici. Svako ko želi da uđe mora ispuniti uslove i to se mora provjeriti”, rekao je.

Poljska je tražila 350 miliona eura i mobilizirala hiljade vojnika na granici radi izgradnje ograde na svojoj granici s Bjelorusijom. Litvanija je, također, pokrenula izgradnju ograde od bodljikave žice duž svoje granice s Bjelorusijom.

Ministri unutrašnjih poslova 12 država (Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska, Litvanija, Latvija, Poljska, Češka i Slovačka) pisali su 7. oktobra Evropskoj komisiji tražeći da EU finansira te gradnje.

U petak je predsjednica EK Ursula von der Leyen odgovorila da EU neće finansirati “bodljikavu žicu i zidove” na granicama.

Seehofer je, također, upozorio da će se pooštriti kontrola na granici s Poljskom, da su policijske snage s 800 ljudi već raspoređene te da ih je “ako bude potrebno, spreman dodatno pojačati”.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.10.2021. u 09:57