Njemačka poništila prodaju vojne opreme Rusiji vrijedne 100 miliona eura

tačno.net
Autor/ica 4.8.2014. u 12:25

Njemačka poništila prodaju vojne opreme Rusiji vrijedne 100 miliona eura

Njemačka vlada je kao reakciju na rusku aneksiju na Krimu iz marta ove godine privremeno obustavila dostavu vojne opreme potrebne za izgradnju vojnog centra.

Njemačka je, zbog ukrajinske krize, poništila prodaju vojne opreme Rusiji u vrijednosti od 100 miliona eura.

Jedan od zvaničnika Ministarstva ekonomije je u izjavi za njemačku novinsku agenciju kazao da je poništena dozvola za izvoz vojne opreme njemačke firme Rheinmetall vojnim centrima za obuku u Rusiji.

Centra za vojnu obuku koji bi trebao biti izgrađen u gradu Mulino na području ruske pokrajine Volga, a koji će koštati 100 miliona eura predviđa upotrebu naprednih tehničkih simulatora.

Njemačka vlada je kao reakciju na rusku aneksiju na Krimu iz marta ove godine privremeno obustavila dostavu vojne opreme potrebne za izgradnju vojnog centra.

Nakon nedavnih događaja u Ukrajini, njemačka vlada je skrenula pažnju zbog svog oštrog stava prema Rusiji.

Nove sankcije Evropske unije (EU) prema Rusiji, usvojene 30. jula, ne uključuju ranije potpisane sporazume o prodaji oružja Rusiji.

Njemačka vlada je, nakon pada putničkog aviona malezijske avio kompanije u Ukrajini 17. jula, pooštrila svoj stav prema Rusiji.

“Sankcije će vrlo brzo imati uticaj. Ruska ekonomija nije u dobrom stanju”, poručio je zamjenik njemačkog premijera Sigmar Gabriel.

AA

tačno.net
Autor/ica 4.8.2014. u 12:25