Google uveo restrikcije kompaniji Huawei

tačno.net
Autor/ica 20.5.2019. u 08:46

Google uveo restrikcije kompaniji Huawei

Foto: Reuters

Američki Google suspendovao je licencu kompaniji Huawei što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trumpova administracija stavila Huawei na crnu listu kompanija.

Kako prenosi Reuters, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google play prodavnicu, G-mail i Youtube aplikacije.

“Huawei će moći da koristi samo javnu verziju Androida i neće moći da dobije pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Google-a”, rekao je izvor agencije Reuters.

Američka administracija kojom rukovodi predsednik Donald Trump u četvrtak je stavila Huawei na crnu listu, a to povlači mere koje će toj kompaniji izuzetno otežati poslovanje sa američkim partnerima.

Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično otežati poslovanje Huawei-a na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Google-ovog operativnog sistema.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 20.5.2019. u 08:46