Naslovnica novog broja desetkovanog tjednika

tačno.net
Autor/ica 13.1.2015. u 11:39

Naslovnica novog broja desetkovanog tjednika

Ovaj broj na kojemu su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri milijuna, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo, desetkovan u islamističkom napadu, opet je na naslovnici novog broja koji izlazi u srijedu nacrtao proroka Muhameda koji drži natpis »Ja sam Charlie«, ističući da nipošto neće popustiti i tražeći »pravo na uvredu«.

Tjednik Charlie Hebdo koji se na meti islamista našao upravo zato što je često crtao Muhamedove karikature, prikazuje na naslovnici uplakanog proroka u bijelom koji u rukama drži papir na kojemu piše »Ja sam Charlie«, što je međunarodni slogan sudionika prosvjeda protiv napada održanog u nedjelju u Parizu.

Iznad karikature koju potpisuje Luz stoji naslov »Sve je oprošteno«, po preslici koju je AFP dobio u ponedjeljak navečer.

Ovaj broj na kojemu su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri milijuna, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.

Budući da je distributer lista zatrpan zahtjevima iz Francuske i iz inozemstva, ovaj broj će se tiskati u 3 milijuna primjeraka, iako je prvo bio predviđen 1 milijun primjeraka lista.

»Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhameda i bilo bi čudno da ih nema« i u ovome broju, rekao je Richard Malka, glasnogovornik tog tjednika.

»Nipošto nećemo popustiti, inače sve ne bi imalo smisla. Stanje duha ‘Ja sam Charlie’« uključuje i »pravo na uvredu«, istaknuo je.

Malka je u razgovoru za radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije »nasilan, nego nepristojan« list.

U napadu dvojice francuskih džihadista na list u srijedu ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo.

Tjednik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U studenome je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka tisuća eura, a trebao mu je milijun.

novilist.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 13.1.2015. u 11:39