Nada za svjetsko gospodarstvo: Rast Kine je ponovo tu

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 08:06

Nada za svjetsko gospodarstvo: Rast Kine je ponovo tu

Građevinski radnici u bankarskoj četvrti Šangaja: Ubrzani porast u trećem kvartalu.

Nosilac rasta svjetskog gospodarstva daje nadu: gospodarstvo Kine imalo je u trećem kvartalu opet rast od 7,8%. Evropa i USA se nadaju da će i one od toga profitirati – međutim rast je nestabilan.

By:nck/dpa
Preveo: Ešref Zaimbegović

Nada svjetskog gospodarstva leži na dosadašnjem nosiocu rasta Kini: druga najveće svjetska ekonomika je, nakon šest mjeseci sporijeg rasta, ponovo u trećem kvartalu imala rast od 7,8% u poređenju sa istim periodom prošle godine, izvjestio je Statistički ured u Pekingu. U drugom kvartalu rast je iznosio 7,5%.

Krizom potrešeni Evropljani i Amerikanci nadaju se u Kinu kao davaoca impulsa za svjetsko gospodarstvo. Od početka godine rast kineskog gospodarstva iznosi 7,7% i time leži nešto iznad cilja vlade od 7,5%. Međutim cilj se uvijek ustanovljavao oprezno i najčešće bio premašen za jedan ili dva postotka. O takvom rastu mogu zemlje EU ili USA samo sanjati ali za zemlje u razvoju kakva je Kina to nije posebno visoko. Osim toga podaci Statističkog ureda pokazuju da se rast već u septembru usporio – trend bi se mogao prenijeti u četvrti kvartal.

Kinesko gospodarstvo ješ stoji pred temeljnim reformama, kaže profesor Sun Lijian sa Fudan univerziteta u Šangaju. Banke u sivoj zoni i ogromni dugovi komuna i provincija su najveći problemi. “Svijet se ne može oslanjati samo na Kinu” kaže ekonomski ekspert novinskoj agenciji dpa. Samo Evropa, USA, Kina i Japan zajedno mogu podsticati svjetsko gospodarstvo. “ Kad jedna zemlja ima probleme, svi imaju probleme.”

Premijer Li Keqiang naglasio je ove sedmice da je gospodarstvo na pravom putu i da će godišnji cilj biti ostvaren. Vlada će provoditi strukturne reforme da bi dovela kinesko gospodarstvo na stazu dugoročnog uravnoteženog  rasta, citirala ga je novinska agencija Xinhua.

Međutim još je nejasno da li kinesko gospodarstvo može rasti tako jako i u četvrtom kvartalu. U septembru su pokazatelji izvoza iznenađujuće jako pali. Mala potražnja za proizvodima “made in China” mogla bi ukazivati na probleme u industriji. Ipak ostali pokazatelji iz gospodarstva u septembru su bili na nivou očekivanja analitičara: industrijska proizvodnja se povećala za 10% u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Statistički ured je osim toga zabilježio rast od 13,3% kod prometa u trgovini na malo.

Izgleda da je za porast u trećem kvartalu djelomično odgovoran jedan mali konjukturni paket centralne vlade. Peking je u poslednje vrijeme sa projektima na željeznici i u građevinarstvu opet upumpao više novca u gospodarstvo. Bank of Amerika govori o jednom mini stimulativnom paketu. Protekle godine godišnji rast je pao na 7,7% – najniži nivo odd 1999. godine.

spiegel.de

 

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 08:06