Na ulicama milijun ljudi: Policija pucala na prosvjednike u Riju, jedan mrtav u Sao Paulu

tačno.net
Autor/ica 17.6.2014. u 10:20

Na ulicama milijun ljudi: Policija pucala na prosvjednike u Riju, jedan mrtav u Sao Paulu

Foto: Guliver Image / Getty Images

DO SADA najveći prosvjedi protiv Svjetskog prvenstva održani su u Brazilu. U Sao Paulu je barem jedan prosvjednik poginuo. U Rio de Janeiru policija je, za vrijeme utakmice između Argentine i Bosne, na prosvjednike pucala bojevim streljivom. 

Najveći prosvjedi održani su u Riju i Sao Paulo. Na ulice je u više od sto gradova, prema pisanju britanskog Telegrapha, izašlo oko milijun Brazilaca. Procjenjuje se da je na ulicama Rio de Janeira bilo više od 300.000 prosvjednika. Prosvjednici su na ulice izašli i u glavnom gradu Braziliji, gdje su prosvjednici pokušali upasti u ministarstvo vanjskih poslova, pred kojim je zapaljen manji požar.

Policajci pucali na prosvjednike

Reporter agencije Associated Press snimio je policajca na motoru kako puca po prosvjednicima. Na snimci AP-a zabilježen je i muškarac u civilu, koji je vikao da je policajac, prije nego je u zrak iz pištolja ispalio dva metka. Prosvjed na kojem je policija pucala po građanima održan je u krugu stadiona u Riju, samo kilometar i pol od Maracane na kojoj se u tom trenu igrala utakmica između Argentine i Bosne. 

Britanski Telegraph javlja da je policija prosvjednike zasula i suzavcem, a bacali su na njih i granate za ošamućivanje. Očito su policajci dobili naređenje da prosvjednicima ne dozvole približavanje stadionu Maracana.

Policija: Gađali su nas Molotovljevim koktelima

“Odmah ćemo otvoriti istragu zbog ovog incidenta”, rekao je Pedro Dantas, glasnogovornik sigurnosnih snaga u Riju. Nešto kasnije je Dantas izdao priopćenje u kojem je stajalo da su prosvjednici zasuli policajce Molotovljevim koktelima i kamenjem. Novinarima, međutim, nije rečeno je li ijedan policajac ozlijeđen u sukobima. 

“Ovo što sada vidimo ista je policijska brutalnost kakvoj smo svjedočili cijele prošle godine. I zato moramo nastaviti prosvjedovati”, rekla je Karen Rodrigues, 23-godišnja studentica koja je bila dio manjeg prosvjeda kraj Maracane, a u kojem je sudjelovalo oko 200 ljudi. 

Pregazio prosvjednika u Sao Paulu

No, prema dosad raspoloživim informacijama, prosvjed u Riju prošao je bez ljudskih žrtava. Nažalost, to se ne može reći za prosvjed koji je održan u Sao Paulu, a u kojem je jedan prosvjednik poginuo. Stradao je pod kotačima automobila nervoznog vozača koji se zabio u prosvjednu kolonu. Ne zna se još točno koliko je prosvjednika ozlijeđeno u sukobima s policijom, niti koliko ih je uhapšeno, ali sigurno se radi o većem broju.

Brazilski prosvjednici na ulice su izašli kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo organizacijom Mundijala u toj zemlji, odnosno činjenicom da je na ovaj događaj potrošeno čak 11 milijardi dolara. Istovremeno, ogroman broj ljudi živi na ulicama i po trošnim favelama i jedva preživljavaju iz dana u dan. 

Brazilci od vlade traže ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i komunalne stanove. Što misle o svjetskoj nogometnoj smotri jasno su izrazili porukama “Fifa marš kući” i “Jebeš Fifu”. Upravo krovnu organizaciju svjetskog nogometa mnogi vide kao glavnog krivca zbog toga što je za održavanje SP-a potrošena ogromna količina javnih sredstava. 

Pod pritiskom Fife su brazilske vlasti, naime, morale mijenjati svoje zakone (pa tako između ostalog i dopustiti ispijanje piva na stadionu zato što je jedan od većih Fifinih sponzora proizvođač ovog popularnog alkoholnog pića). Fifa je, smatraju prosvjednici u Brazilu, oskvrnula demokraciju u njihovoj državi i narušila osnovna ljudska prava građana Brazila.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 17.6.2014. u 10:20