Od raka oboljeli američki senator John McCain: Poslednje poglavlje

Marc Pitzke, spiegel.de
Autor/ica 22.5.2018. u 09:22

Od raka oboljeli američki senator John McCain: Poslednje poglavlje

Foto: REUTERS

Legendarni američki senator John McCain je smrtno bolestan. Međutim ne želi se predati bez borbe – i u jednoj emocionalnoj knjizi još jednom upozorava na Donalda Trumpa.

Piše:  Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

John Mc Cain je izdržljiv. Preživio je ratno zarobljeništvo i okrutno zlostavljanje u Vijetnamu. Dva puta je išao u borbu za predsjednika SAD, jednom je bio od svoje partije nominiran ali je izgubio – protiv Baracka Obame. Izdržao je sve unutar stranačke borbe u svojoj republikanskoj partiji koja sve više klizi u desno.

Sada je senator konfrontiran sa sasvim drugim protivnikom – i taj će ga sigurno pobijediti. „Moje vrijeme je isteklo“, piše McCain bez sentimentalnosti u “The Restless Wave”, svojoj sedmoj knjizi, koja će se u utorak pojaviti u SAD. „Kad budete ovo čitali ja možda neću više biti tu.“

McCain, 81, ima neizliječivi tumor na mozgu. Sada je još jednom opisao sve što mu leži na duši. Knjiga je obračun sa samim sobom, sa Amerikom i prije svega sa Donaldom Trumpom: Njegov prezir prema američkom predsjedniku vidljiv je na svakoj od 383 stranice.

McCain se ne predaje bez borbe – niti raku niti političkom protivniku. Čak iz bolesničke postelje protestovao je nedavno protiv nove šefice CIA Gine Haspel zbog njene mučilačke prošlosti. „Svejedno“, navodno je na to rekla jedna od Trumpovih savjetnica. „On će svakako umrijeti.“ Osim McCaina samo još dva partijska prijatelja su glasala protiv postavljenja Haspelove.

U tome se vidi McCainova tragika. On je sada moralni kompas sve radikalnijih republikanaca iako i on često ne uspjeva i sve češče ostaje usamljen. Sada, kada se radi o tome da “imamo osnove da se brinemo za pravac naše zemlje i pojedinaca koji je vode”, prijeti da se izgubi njegov glas, njegove vrijednosti i njegovo naslijeđe.

Borba protiv Trumpa je McCainova poslednja bitka. I nije mu preostalo puno vremena.

“The Restless Wave”, praćena dokumentarnim filmom koji će slijedećeg tjedna imati premijeru, je istovremeno oporuka i upozorenje: Probudite se dok nije kasno, poziva McCain. Gorka ironija je naravno to da on sam u toku predizborne kampanje nije Trumpu pružao ozbiljan otpor.

Nažalost tek sada, u sjenci smrti, McCain nalazi jasne riječi o predsjedniku. „On djeluje nezainterseovano za moralni karakter vladalaca i njihovih režima“, stoji u jednom, već unaprijed puno citiranom pasusu. „ Kopija oštrine iz realiti šou izgleda da mu je važnija od naših vrijednosti. Laskanje osigurava njegovo prijateljstvo, kritika njegovo neprijateljstvo.“

Najoštrije napada Trumpovu politiku imigracije uperenu protiv Latinoamerikanaca i muslimana, koju on označava kao “bullshit”: „Njegov nedostajući suosjećaj za izbjeglice, za nevine, proganjane, očajne muškarce, žene i djecu je odbojan.“ Na drugom mjestu McCain podsjeća na ceremoniju dodjele državljanstva 161 novom američkom vojniku u Afganistanu  kojoj je prisustvovao. “Imigranti, od kojih su mnogi ilegalno došli u zemlju, prinijeli su žrtvu za Amerikance, što mnogi Amerikanci za njih ne bi učinili“, piše aludirajući na Trumpa koji je izbjegao odlazak u rat u Vijetnamu.

AP I VNM IRAQ THROUGH VIETNAM

AP I VNM IRAQ THROUGH VIETNAM

John McCain

I kada McCain ne piše eksplicitno o Trumpu uvijek je jasno na koga misli: „Nije patriotski izdati ideale koje smo etablirali u svijetu samo da bismo zadovoljili nedozreli, prividni nacionalizam.“  Taj pripada „dogmama koje su Amerikanci bacili na smetljište istorije“.

McCain brani i istragu o ruskoj aferi koju Trump označava kao „lov na vještice“. „Ja vjerujem FBI i specijalnom istražitelju Robertu Muelleru“, piše on i označava ga kao „čovjeka sa izuzetnim integritetom i jakim karakterom“. To stoji u direktnom proturječju sa Trumpom koji je prošlog vikenda pojačao svoju, do sada neviđenu, kampanju mržnje protiv Muellera

 „Kome se to ne dopada neka ide dođavola“

McCain je potvrdio da je poznati “Steele-Dossier” o Trumpovim navodnim vezama sa Rusijom predao tadašnjem šefu FBI Jamesu Comeyu. On ga je dobio od jednoga bivšeg britanskog diplomata. Bila je njegova obaveza da report „dođe u ruke onome ko ima sredstva da analizira njegov sadržaj“, brani se on – sa novim nabacivanjem na Trumpa: „Kome se to ne sviđa neka ide dođavola.“

Iz nekog razloga, upozorava McCain, Trump ignorira opasnost koja prijeti od ruskog predsjednika Vladimira Putina: On hoće da razori liberalno uređenje svijeta i njegove vrijednosti, „koje sam ja branio cijeli moj život“ – i time je Putin do sada „svaki dan uspješan“.

Najemotivniji postaje McCain kod teme mučenja: Cijelo poglavlje – koje je napisao prije debate o Gini Haspel – posvetio je patnjama američkih zatvorenika terorista koje su ga podsjetile na vlastite patnje u Vijetnamau. Mučenje je „mrlja srama na časti SAD“. On tome suprotstavlja Trumpovu tvrdnju da mučenje „apsolutno funkcioniše“, i njegovu prijetnju da će ga ponovo uvesti: Ovo ukazuje na nedostajuće ljudsko dostojanstvo, kaže McCain.

Na kraju McCain izgleda skoro olakšan time da njegov put ne vodi daleko u budućnost. „Volio sam svoj život“, piše on. „Moje vrijeme u ovoj borbi je isteklo.“ I svoju sahranu je već detaljno isplanirao i pozvao cijeli Vašington – osim Trumpa: On je nepoželjan, poručio je preko svojih prijatelja.

spiegel.de

image-1290432-magazincover160-rsnb-1290432

Marc Pitzke, spiegel.de
Autor/ica 22.5.2018. u 09:22