Na masovnom suđenju u Kini 55 kazni, od čega tri smrtne

tačno.net
Autor/ica 28.5.2014. u 09:24

Na masovnom suđenju u Kini 55 kazni, od čega tri smrtne

Kina je optužila pet bombaša samoubojica za napad na zelenu tržnicu u glavnome gradu Xinjianga Urumqiju u četvrtak u kojem je 39 osoba ubijeno, a 94 ranjeno. Bio je to drugi napad u Urumqiju u zadnja tri tjedna nakon eksplozije bombe na željezničkoj postaji u travnju s jednom žrtvom i 79 ozlijeđenih

PEKING – Najmanje tri smrtne kazne dosuđene su na masovnom suđenju 55 osoba u utorak u nemirnoj zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang za zločine terorizma i udruživanja te sudjelovanja u terorističkim skupinama, prenijeli su državni mediji.

Javno suđenje nalik skupovima iz doba revolucionarne Kine privuklo je 7.000 ljudi na sportski stadion u gradu Yining.

Masovno suđenje u utorak slijedilo je nakon prošlotjednog procesa na kojem je 39 osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog terorizma.

Kina vodi dugogodišnju portuterorističku operaciju nakon niza napada u Xinjiangu gdje živi velika manjina muslimanskih Ujgura. Službeni Peking optužuje islamiste i separatiste za krvave napade.

Osuđenicima u utorak dosuđene su kazne za zločine u rasponu od planiranog ubojstva do separatizma i organiziranja ili sudjelovanja u terorističkim skupinama, piše glasilo kineske komunističke partije People’s Daily.

Kina je optužila pet bombaša samoubojica za napad na zelenu tržnicu u glavnome gradu Xinjianga Urumqiju u četvrtak u kojem je 39 osoba ubijeno, a 94 ranjeno. Bio je to drugi napad u Urumqiju u zadnja tri tjedna nakon eksplozije bombe na željezničkoj postaji u travnju s jednom žrtvom i 79 ozlijeđenih.

Skupine za ljudska prava tvrde da je pravi uzrok nemira u Xinjiangu represivna kineska policija prema islamu i kulturi Ujugra, muslimanskog turkofonog stanovništva. Ujguri se odavna žale na diskriminaciju i favoriziranje većinskog kineskog naroda Han.

novilist.hr

Foto: AFP

tačno.net
Autor/ica 28.5.2014. u 09:24