MMF odobrio Ukrajini 1.3 milijarde dolara hitnog zajma

tačno.net
Autor/ica 8.10.2022. u 08:42

MMF odobrio Ukrajini 1.3 milijarde dolara hitnog zajma

foto: Index.hr

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog financiranja kako bi ta zemlja uspjela održati svoje gospodarstvo dok se bori protiv ruske invazije. Novac će stići iz novog programa za hitne posudbe radi rješavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te financijske institucije odobrio prošloga mjeseca.

Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala potpora donatora, objavio je MMF. Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru. “To je vitalno kako bi se pomoglo katalizirati hitno potrebnu podršku donatora i pomoglo utrti put za punu primjenu porgrama kreditiranja”, tvitnula je.

Zelenskij zahvalio MMF-u

MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, uzrokovao “strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol”, procijenivši da će ove godine ukrajinski BDP pretrpjeti pad od 35 posto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je MMF-u. MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita. Neimenovani izvori kazali su da je Ukrajina dobila dovoljno financijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahtjeve u pogledu održivosti svog duga u nastojanju da se kvalificira za daljnje hitne zajmove.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.10.2022. u 08:42